Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak, 18. travnja 2011. godine, u Bruxellesu, s predsjednikom skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Josephom Daulom

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo međusobnim kontaktima, te posebno naglasili njihovu važnost u svjetlu uloge koju Europski parlament već sada ima za Republiku Hrvatsku

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo međusobnim kontaktima, te posebno naglasili njihovu važnost u svjetlu uloge koju Europski parlament već sada ima za Republiku Hrvatsku, a koja će posebno biti od velikog značaja u razdoblju nakon završetka pristupnih pregovora do dana primanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu predsjedniku skupine EPP-a Daulu na njegovoj osobnoj potpori, ali i na kontinuiranoj podršci Europske pučke stranke Republici Hrvatskoj tijekom pregovora s Europskom unijom.

Izvijestio ga je o trenutnom stanju pristupnih pregovora, aktivnostima koje je Vlada Republike Hrvatske poduzela u posljednje vrijeme, posebno glede ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 23-Pravosuđe i temeljna prava, te potvrdio kako su svi pregovarački potencijali s hrvatske strane usmjereni na završetak pregovora u lipnju ove godine.

Predsjednik skupine EPP-a Daul i ovom je prigodom ponudio pomoć u završnici hrvatskog pregovaračkog procesa, ističući kako ne vidi prepreke za njegov što skoriji dovršetak.

Ministar Jandroković najavio je također zatvaranje dvaju poglavlja na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj unije, čime će se dati dodatni poticaj završetku pristupnih pregovora.

Na sastanku je bilo riječi i o presudama Haaškog suda, te stavovima hrvatskog državnog vodstva i aktivnostima koje će se poduzimati na pravnom pobijanju teza o udruženom zločinačkom pothvatu.



Priopćenja