Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u utorak, 15. veljače 2011. godine, tijekom službenog posjeta Kraljevini Nizozemskoj, predavanje na Nizozemskom institutu za međunarodne odnose „Clingenda

Tom prigodom predstavio je aktivnosti koje hrvatska Vlada poduzima u kontekstu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

Tom prigodom predstavio je aktivnosti koje hrvatska Vlada poduzima u kontekstu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Prioritetnim je istaknuo dovršetak hrvatskih pregovora u prvoj polovici ove godine, te potom potpisivanje Ugovora o pristupanju Europskoj uniji u jesen iste godine.

Ohrabrujuće djeluje snažna potpora europskih partnera, kao i podrška Republike Mađarske koja je u prioritete predsjedanja uvrstila i završetak hrvatskog pregovaračkog procesa, kazao je ministar Jandroković, dodavši kako su za uspješno ostvarenje ovih ciljeva takvi poticajni signali dobrodošli od svih hrvatskih partnera, uključujući i nizozemske.

Istaknuo je kako u tom smjeru hrvatska Vlada s posebnom pozornošću radi na ispunjavanju obveza usklađivanja zakonodavstva, te na poslovima restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Govorio je i o reformama pravosuđa i javne uprave, te borbi protiv korupcije. Također je istaknuo predanost Republike Hrvatske punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Nazočne je upoznao i s Vladinim programom gospodarskog oporavka, te provođenjem potrebnih institucionalnih, socijalnih i strukturnih reformi, a u cilju postizanja gospodarskog rasta i jačanja konkurentnosti. Dodao je kako će ove inicijative doprinijeti i uklanjanju prepreka za strana ulaganja, te olakšati put inozemnim tvrtkama pri ulasku na hrvatsko tržište. U tom kontekstu, predstavio je Vladin investicijski paket u javnom sektoru te mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku.

Ministar se također osvrnuo i na aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi i naveo konkretne primjere hrvatske potpore zemljama regije na njihovom euroatlantskom putu. Isto tako, govorio je i o hrvatskom doprinosu mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.



Priopćenja