Pred brojnom francuskom i hrvatskom uglednom publikom, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu 19. svibnja 2010. godine predstavljeno je 10. izvanredno izdanje časopisa Autre SUD „Voix croisées Croatie – France“ (Unakrsni putovi Hrvatska

Sudjelovali su francuski pjesnici i članovi redakcije časopisa Autre SUD Yves Broussard, Jean Poncet, Jacques Lovichi i André Ughetto, te hrvatski pjesnici zastupljeni u zborniku Gordana Benić, Dražen Katunarić, Zvonimir Mrkonjić i Andriana Škunca

Sudjelovali su francuski pjesnici i članovi redakcije časopisa Autre SUD Yves Broussard, Jean Poncet, Jacques Lovichi i André Ughetto, te hrvatski pjesnici zastupljeni u zborniku Gordana Benić, Dražen Katunarić, Zvonimir Mrkonjić i Andriana Škunca. Događaj je uveličao svojom prisutnošću predsjednik francuskog PEN kluba Sylvestre Clancier i brojni renomirani francuski pjesnici i novinari. Večeri hrvatske poezije je prisustvovao veleposlanik Mirko Galić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu u Parizu Jasna Mileta i ostali djelatnici.

Ovo posebno izdanje je koncipirano tako da su u prvoj polovici objavljene pjesme i biografije 12 hrvatskih suvremenih pjesnika na francuskom jeziku, dok je druga polovica posvećena francuskim suvremenim pjesnicima. Predsjednik francuskog PEN kluba Sylvestre Clancier je u svom nadahnutom obraćanju istaknuo ulogu i doprinos literarnog opusa „malih naroda“ u tkanju sveukupne europske kulturne baštine. Suvremeno hrvatsko pjesništvo dobilo je još jednom priliku da potvrdi svoju prisutnost i vrijednost na francuskoj literarnoj sceni povezavši se tako sa svjetskom literarnom scenom, ovog puta „Unakrsnim putovima Hrvatske i Francuske“.

U tijeku su pregovori između Autre SUD i Veleposlanstva Francuske u Zagrebu da se po uzoru na ovaj događaj organizira uzvratni susret u Zagrebu.



Priopćenja