Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom radnog posjeta Australiji susrela se s predsjednikom Parlamenta Novog Južnog Walesa, Johnom Aquilinom, te s prorektoricom Sveučilišta Macquarie, Dianne Yerbury

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom radnog posjeta Australiji susrela se s predsjednikom Parlamenta Novog Južnog Walesa, Johnom Aquilinom, te s prorektoricom Sveučilišta Macquarie, Dianne Yerbury

Ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik Parlamenta Aquilina složili su se, među ostalim, kako je velika hrvatska zajednica u Australiji najjači čimbenik bilateralnih odnosa dviju zemalja te da su odnosi dviju država dobri, s mogućnosti unapređenja, poglavito u području gospodarstva.

Nakon susreta s prorektoricom Yerbury, ministrica Grabar-Kitarović održala je, na Sveučilištu Macquarie1 , predavanje na temu „Hrvatska i Europska unija“. Govoreći o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji upoznala je prisutne sa statusom Republike Hrvatske kao države kandidatkinje za punopravno članstvo u Europskoj uniji i s tijekom pristupnih pregovora koji su započeli 3. listopada 2005. godine.

Odgovarajući na pitanja, ministrica Grabar-Kitarović osvrnula se na prednosti i izazove koji očekuju Republiku Hrvatsku ulaskom u Europsku uniju, kazavši kako su mir, stabilnost i sigurnost, jedne od temeljnih vrijednosti koje u Hrvatskoj želimo zauvijek.

Tijekom boravka u Sydneyu, u Hrvatskom klubu Punchbowl, ministrica Grabar-Kitarović održala je predavanje na temu „Domovinska i iseljena Hrvatska“.

Prema posljednjim podacima u Australiji živi 105.747 Hrvata, smještenih većinom u urbanim sredinama. Najgušća naseljenost je u Sydneyu i okolici, zatim Melburneu i okolici, Perthu, Adelaideu, Canberri, Brisbaneu te Hobartu. Na području Australije djeluje više desetaka hrvatskih klubova i društava, te desetak katoličkih centara. Najpoznatiji i najbrojniji klubovi nalaze se u Sydneyu, Melburneu, Perthu, i Canberri. Hrvatsko iseljeništvo u Australiji predstavlja jednu od najvećih i društveno najorganiziranijih hrvatskih zajednica u svijetu.

Ivana Crnić
Glasnogovornica


1 Na Sveučilištu Macquarie 1983. godine otvorena je, prva u svijetu, Katedra za hrvatski jezik, današnji Centar hrvatskih studija. Australski Hrvati već su sedamdesetih godina organizirali nastavu hrvatskog jezika u hrvatskim katoličkim centrima i tzv. subotnjim školama. Australija je prva zemlja na svijetu koja je priznala hrvatski jezik kao posebni jezik.



Priopćenja