Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, susrela se, tijekom radnog posjeta Australiji, s guvernerom Victorie, Johnom Landyem, predsjednicom Parlamenta Victorie, Monicom Gould, te s gradonačelnikom grada Melbur

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom radnog posjeta Australiji susrela se danas, 2. studenog 2005. godine u Melburneu, s guvernerom Victorie, Johnom Landyem, s predsjednicom Parlamenta Victorie, Monicom Gould, te s gradonačelnikom grada Melburnea, Johnom Soaom

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s procesom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, reformskim procesima u Republici Hrvatskoj te odnosima u jugoistočnoj Europi.

Prilikom susreta razgovaralo se o odnosima Republike Hrvatske i Australije te je izražena želja za jačanjem bilateralne suradnje, poglavito na području gospodarstva. Kako je u posljednje vrijeme došlo do novih inicijativa s australske strane za suradnju u brodogradnji i ulaganjima u turizam, mogu se očekivati pomaci u bilateralnoj gospodarskoj suradnji.

Ministrica Grabar-Kitarović predložila je konkretnu suradnju grada Melburnea s hrvatskim gradovima putem bratimljenja gradova kako bi se ostvarila jača i kvalitetnija suradnja predstavnika lokalnih zajednica.

Tijekom boravka u Melburneu ministrica Grabar-Kitarović održala je, na Australskom institutu za međunarodne odnose, predavanje na temu „Hrvatska i Europska unija“. Govoreći o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ministrica Grabar-Kitarović upoznala je prisutne s reformama koje Republika Hrvatska provodi u cilju uspješnog integriranja u Europsku uniju. U svom se predavanju osvrnula i na uspostavljene strukture za pregovore u Republici Hrvatskoj kao i izazove koji nas očekuju tijekom pregovora, kao što su komunikacija s hrvatskim građanima o procesu pristupanja Europskoj uniji, zaštita poljoprivrednih proizvođača te pretpristupne programe Europske unije koji su otvoreni Republici Hrvatskoj.

Tijekom boravka u Melburneu, ministrica Grabar-Kitarović susrela se i s predstavnicima hrvatske zajednice u „Centru hrvatske zajednice“ u Geelongu gdje je održala uvodno izlaganje o hrvatskoj vanjskoj politici te o politici prema iseljeništvu.




Priopćenja