U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske održane su, u srijedu 7. rujna 2005., političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevi

Danas, 7. rujna 2005. u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske održane su političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, koje su prethodile današnjem svečanom otvaranju Veleposlanstva Kraljevine Danske u Zagrebu

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske predvodio je stalni državni tajnik Friis Arne Petersen, a izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo međusobnim odnosima dviju država, te je naglašeno da će otvaranje Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj imati značajan utjecaj za daljnje unapređenje suradnje između dvije države, osobito u području gospodarstva.

Upoznavši dansku stranu s odnosima Republike Hrvatske sa susjednim država, državni tajnik Biščević je istaknuo da je europska perspektiva za sve države Jugoistočne Europe ključni motivacijski čimbenik za provedbu unutrašnjih reformi i daljnje napredovanje ka punoj stabilnosti i suradnji u ovom dijelu Europe. Naglasio je pritom da se Republika Hrvatska zalaže za individualno procjenjivanje ispunjavanja potrebnih kriterija za članstvo u Europskoj uniji. Državni tajnik Biščević također je upoznao dansku stranu s aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima u ispunjavanju preostalih uvjeta za punopravno članstvo u Europskoj uniji, uključujući i provedbu Akcijskog plana, te je istaknuo da Republika Hrvatska očekuje početak pristupnih pregovora s Europskom unijom u najskorije vrijeme.

Tijekom konzultacija u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, dansko izaslanstvo primila je i ministrica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će se prigodno obratiti prisutnima na današnjem svečanom otvaranju Veleposlanstva Kraljevine Danske u Zagrebu.




Priopćenja