Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul susreo se 12. siječnja 2004. godine u Bruxellesu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Louisom Michelom. Tijekom razgovora šef belgijske diplomacije Louis Michel izrazio je spremnost svoje zemlje da Hrvatskoj pruži svu potrebnu pomoć na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Ministar Michel vrlo se konkretno izrazio o financijskoj pomoći koju će Belgija osigurati za programe koji trebaju olakšati povratak izbjeglica te o stručnoj pomoći Hrvatskoj u cilju prilagodbe europskim standardima. Takve programe Belgija je odobrila Bugarskoj i Rumunjskoj, državama kandidatima za ulazak u Europsku uniju. Ministar dr. Žužul je svom belgijskom kolegi izrazio zadovoljstvo što će upravo Belgija, kao jedna od zemalja osnivačica Europske unije i NATO-a, podržati Hrvatsku u njenim nastojanjima da postane članicom obje institucije. Belgijski je ministar dodao kako naročito cijeni način na koji su provedeni nedavni izbori u Republici Hrvatskoj sukladno europskim standardima i najavio da će uskoro posjetiti Hrvatsku.

Ministar dr. Žužul je, zajedno s ministricom europskih integracija mr. Kolindom Grabar Kitarović, član izaslanstva u pratnji predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera, koje će danas i sutra održati niz sastanaka s vodećim dužnosnicima Europske unije i njenih institucija te NATO-a.



Priopćenja