OECD

Nacionalna kontaktna točka za odgovorno poslovno ponašanje sukladno Smjernicama za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)
 
Republika Hrvatska je 2019. godine pristupila Deklaraciji o međunarodnim ulaganjima i multinacionalnim poduzećima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i pripadajućim pravnim instrumentima te se obvezala promicati
Smjernice za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju.
OECD Smjernice EN,

Smjernice OECD-a za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju (Smjernice) su neobvezujuće preporuke koje vlade upućuju poslovnom sektoru, kako bi se ojačao doprinos poduzeća održivom razvoju i umanjili negativni učinci koje poslovne aktivnosti mogu imati na ljude, okoliš i društvo u cjelini. Temelje se na jedinstvenom provedbenom mehanizmu koji se sastoji od Nacionalnih kontaktnih točaka za odgovorno poslovno ponašanje, koje su se vlade država pristupnica Deklaraciji o međunarodnim ulaganjima i multinacionalnim poduzećima obvezale uspostaviti radi jačanja učinkovitosti Smjernica. Nacionalne kontaktne točke imaju mandat:
(1) promicati Smjernice i s njima povezane dokumente;
(2) djelovati kao izvansudski mehanizam za rješavanje pritužbi vezanih za povredu Smjernica (tzv. konkretnih slučajeva), kroz pružanje usluga posredovanja i mirenja, te
(3) u koordinaciji s nadležnim tijelima i po potrebi, za pružanje podrške razvijanju, provedbi i poticanju usklađenosti nacionalnih politika i mjera sa ciljem promicanja odgovornog poslovnog ponašanja. 

Hrvatska Nacionalna kontaktna točka (NKT)
Vlada Republike Hrvatske osnovala je Nacionalnu kontaktnu točku 2019. godine, a novu Odluku o osnivanju Nacionalne kontaktne točke za odgovorno poslovno ponašanje sukladno Smjernicama za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Vlada RH donijela je 10. travnja 2024.

Hrvatska NKT sastoji se od dva tijela: Tajništva i Vanjskog tijela.

Tajništvo Nacionalne kontaktne točke zaduženo je za koordinaciju aktivnosti Nacionalne kontaktne točke, pružanje administrativne podrške radu Vanjskog tijela, izradu godišnjih izvješća o poduzetim aktivnostima Vladi Republike Hrvatske i nadležnim tijelima OECD-a, promicanje i jačanje svijesti o Smjernicama, njihovim provedbenim postupcima i o samoj Nacionalnoj kontaktnoj točki, odgovaranje na upite o Smjernicama i OECD-ovim smjernicama za dubinsku analizu, suradnju s nadležnim javnim tijelima, predstavnicima poslovne zajednice, radničkih organizacija, nevladinih organizacija i drugih zainteresiranih strana koje mogu doprinijeti učinkovitoj primjeni Smjernica, suradnju s Nacionalnim kontaktnim točkama drugih država, po potrebi sudjelovanje u radu nacionalnih tijela s nadležnostima u području politika odgovornog poslovnog ponašanja te radu nadležnih tijela OECD-a i drugih međunarodnih organizacija. 
Tajništvo Nacionalne kontaktne točke čine jedan službenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova i jedan službenik Ministarstva gospodarstva.

Vanjsko tijelo čini po jedan predstavnik iz:
  • Ministarstva vanjskih i europskih poslova;
  • Ministarstva gospodarstva/Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije;
  • Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike;
  • Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije;
  • Ministarstva financija;
  • Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina;
  • Hrvatske gospodarske komore;
  • Hrvatske udruge poslodavaca;
  • Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj;
  • Nezavisnih hrvatskih sindikata;
  • Saveza samostalnih sindikata Hrvatske;
  • Matice hrvatskih sindikata;
  • Hrvatske udruge za medijaciju;
  • Nevladine udruge koja se bavi zaštitom okoliša - WWF ADRIA;
  • Nevladine udruge koja se bavi zaštitom ljudskih prava - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske;
  • Nevladine udruge koja se bavi zaštitom potrošača - Centar za edukaciju i informiranje potrošača.
Vanjsko tijelo zaduženo je za aktivnosti promicanja Smjernica i njihove primjene, razmatranje pitanja i davanje smjernica od značaja za jačanje učinkovitosti Nacionalne kontaktne točke, rješavanje konkretnih slučajeva pokrenutih pred Nacionalnom kontaktnom točkom radi povrede primjene Smjernica te za druge aktivnosti koje obavlja u koordinaciji s Tajništvom.
 
 
KONTAKT TAJNIŠTVA NKT:
OECD — Nacionalna kontaktna točka
Trg N.Š. Zrinskog 7-8
10 000 Zagreb
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova:
Tel: +385 1 4598 107
E-mail: nkt-oecd@mvep.hr
 
Ministarstvo gospodarstva:
Tel: +385 1 6109 765
E-mail: oecd-nkt@mingo.hr
 
IZVJEŠTAJI O RADU NKT:
Izvješća za Vladu RH  
Poveznice:  
 
Postupanje u konkretnim slučajevima (SPECIFIC INSTANCES)
 
Jedna od zadaća NKT je rješavanje konkretnih slučajeva pokrenutih pred Nacionalnom kontaktnom točkom radi povrede primjene Smjernica OECD-a za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju, i to na nepristran, predvidljiv i pravičan način te u skladu s načelima i standardima iz Smjernica.
Nacionalna kontaktna točka rješava konkretne slučajeve prema usvojenim Pravilima postupanja. NKT Pravila postupanja u konkretnim slučajevima
 
Zahtjev za pokretanje postupka može se podnijeti na obrascu
 
Obrazac za pokretanje konkretnog slučaja se može dostaviti:
 
U elektronskom obliku na e-mail adresu Tajništva:
oecd-nkt@mingor.hr
nkt-oecd@mvep.hr
 
U papirnatom obliku osobno ili poštom na adresu Tajništva:
OECD — Nacionalna kontaktna točka
Trg N.Š. Zrinskog 7-8, HR-10000 Zagreb