Obilježavanje 30 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između RH i Republike Koreje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo RH Seul je dana 6. listopada 2022. obilježilo Dan Hrvatskog sabora i 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Koreje. U impresivnom prostoru zgrade Nacionalne skupštine Koreje održan je diplomatski prijem u suorganizaciji sa Korejsko-hrvatskom parlamentarnom skupinom prijateljstva. Pozivu se odazvalo dvjestotinjak uzvanika, među kojima oko 60 veleposlanika i članova diplomatskog zbora, svi bivši veleposlanici RK u HR, kao i brojni predstavnici korejske državne uprave, akademske zajednice, kulturnih institucija i renomiranih kompanija.
 
Pozdravne govore održali su vlp dr. sc. Kušen, zastupnica u Nacionalnoj skupštini Koreje Kyung Joo-young i zmvp RK za multilateralna i globalna pitanja Park Yong-min, koji su naglasili su snažne prijateljske veze između dviju zemalja, zajedničke vrijednosti, značajnu kulturnu suradnju i potencijal za veću trgovinsku razmjenu.
 
Nakon pozdravnih govora i zdravica, kao simbol prijateljstva između dviju zemalja uslijedile su prezentacije tradicionalnih korejskih umijeća – korejskog čaja, narodnih nošnji i cvjetnih aranžmana – uz izložbu fotografija i prizora iz Hrvatske uhvaćenih kroz leću korejskih umjetnika. Tijekom prijema posluživani su tradicionalni specijaliteti (slavonski kulen) i vina hrvatskih proizvođača. Opernu izvedbu hrvatske himne od strane korejskog tenora i izbor hrvatske glazbe (Moja Domovina, Vela Luka itd.) pozdravila je i mala hrvatska zajednica koja živi i radi u Koreji.