Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovat će na „Savjetovanju o razminiranju kao izvoznom proizvodu“ koje će se održati

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovat će na „Savjetovanju o razminiranju kao izvoznom proizvodu“ koje će se održati 10. srpnja 2007. godine u Zagrebu i Sisku.

Program započinje u utorak, 10. srpnja 2007., u 9.00 sati, okupljanjem uzvanika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Trg N.Š. Zrinskog 7-8, Veliki salon. Uvodna izlaganja će održati mvpei mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnik ministrice za međunarodne organizacije i sigurnost Pjer Šimunović, pomoćnica ministrice za međunarodnu gospodarsku suradnju Andrea Gustović Ercegovac te ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac.

Nakon uvodnih izlaganja i predavanja, u 10.15 sati predviđen je polazak za Sisak te dolazak u Hrvatski centar za razminiranje (HCR), Ante Kovačića 10, gdje će u 11.30 sati ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth održati prezentaciju dosadašnjeg rada HCR-a, nakon čega slijedi prikaz strojnog razminiranja. Za popodnevni dio programa, u 15.30 sati predviđeni su diskusija i završni prijedlozi te obilazak radilišta u Petrinji.

Republika Hrvatska je, kao jedna od 15 minama najzagađenijih zemalja, uspješno razvila vlastita znanja i iskustva u razminiranju („know how“), pri čemu je postigla visoku razinu organizacijskih mogućnosti, tehničkih, tehnoloških i kadrovskih dostignuća koje je spremna ponuditi kao vrhunski izvozni proizvod na međunarodno tržište. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s HCR-om razmatra moguće oblike aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava RH prilikom plasmana hrvatske tehnologije i znanja iz područja razminiranja kao pružanje potpore na terenu.

U tom smislu, na savjetovanje o razminiranju su pozvani veleposlanici Republike Hrvatske akreditirani u zemljama gdje postoji onečišćenje minama te interes hrvatskih tvrtki i HCR-a za izvozom proizvoda i usluga u području razminiranja.

Događaj je otvoren za medije te ovim putem molimo novinare i fotoreportere da svoj dolazak najave Uredu glasnogovornika do ponedjeljka, 9. srpnja 2007. godine, do 14.00 sati na telefon 45 97 704, faks 45 69 973 ili na e-mail glasnogovornik@mvpei.hr.