Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će 25. i 26. lipnja 2012. godine, u Luxembourgu, na sastancima Vijeća za vanjske poslove i Vijeća za opće poslove Europske unije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će 25. i 26. lipnja 2012. godine, u Luxembourgu, na sastancima Vijeća za vanjske poslove i Vijeća za opće poslove Europske unije.

U ponedjeljak, 25. lipnja 2012. godine,
ministrica Vesna Pusić sudjelovat će na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji će se održati pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Na sastanku će se razmotriti situacija u južnom susjedstvu Europske unije, a posebice posljednja zbivanja u Siriji. Također će biti riječi o Pakistanu, u kontekstu nedavnog posjeta visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Vijeće za vanjske poslove razmotrit će i zbivanja u Bosni i Hercegovini, nastavno na prošlog mjeseca održani sastanak Vijeća za provedbu mira, koje nadzire implementaciju Daytonskog sporazuma.

Osim toga, na sastanku Vijeća za vanjske poslove očekuje se usvajanje Strateškog okvira Europske unije za ljudska prava i demokraciju i pratećeg akcijskog plana, te imenovanje posebnog predstavnika Europske unije za ljudska prava.

U utorak, 26. lipnja 2012. godine,
ministrica Vesna Pusić sudjelovat će na sastanku Vijeća za opće poslove kojim će predsjedati ministar za europske poslove Kraljevine Danske Nicolai Wammen.

Na sastanku će se raspravljati o novoj kohezijskoj politici Europske unije i novom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a ministri će obaviti i potrebne pripreme za sastanak Europskog vijeća (28. i 29. lipnja). Također će se raspravljati o pristupnom procesu Crne Gore za ulazak u punopravno članstvo Europske unije.