Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će od 21. do 28. rujna 2010. godine u New Yorku, u povodu 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će od 21. do 28. rujna 2010. godine u New Yorku, u povodu 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Prvoga dana boravka u New Yorku, u utorak, 21. rujna 2010. godine, na poziv državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton, ministar će nazočiti Transatlantskoj večeri zajedno s dužnosnicima zemalja članica Europske unije i NATO-a.

Drugog dana boravka, u srijedu, 22. rujna 2010. godine ministar Jandroković sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća NATO-Rusija. Također će održati trilateralni sastanak s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem i Republike Turske Ahmetom Davutogluom, te bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Republike Albanije Edmondom Haxhinastom i Gruzije Grigolom Vashadzeom. Sastat će se i s predstavnicima Američko-židovskog odbora, te nazočiti godišnjem primanju vođa Saveza balkansko-američkog društva.

U četvrtak, 23. rujna 2010. godine, ministar Jandroković nazočit će, u pratnji predsjednika Ive Josipovića, službenom otvaranju opće rasprave Opće skupštine Ujedinjenih naroda, te susretu s predsjednikom Republike Čile Sebastiánom Piñerom i ministrom vanjskih poslova Alfredom Morenom Charmeom. U odvojenom programu ministar Jandroković sudjelovat će i održati govore na 5. ministarskom sastanku Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, te ministarskom sastanku Demokratskog vijeća Zajednice demokracija na temu „Žene kao ključna snaga u demokratskom upravljanju“. Osim toga, održat će i bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Irske Micheálom Martinom, Republike Armenije Edwardom Nalbandianom, Azerbajdžana Elmarom Mammadyarovim i Islamske Republike Afganistan Zalmayem Rassoulom.

U petak, 24. rujna 2010. ministar Jandroković sudjelovat će te održati govore na sastanku na visokoj razini Konferencije o razoružanju te sastanku grupe prijatelja Saveza civilizacija na ministarskoj razini. Također će nazočiti prijemu koji daje ministar vanjskih poslova Francuske Republike Bernard Kouchner.

U subotu, 25. rujna 2010. godine, ministar Jandroković sudjelovat će na ministarskom sastanku povodom obilježavanja 10. godišnjice rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja se odnosi na položaj žena, mir i sigurnost („Rezolucija 1325-poziv na akciju“).

Ministar Jandroković sudjelovat će u ponedjeljak, 27. rujna 2010. godine, na ministarskom sastanaku o implementaciji Pariških obveza na temu „Djeca u oružanim snagama i oružanim sukobima“, a potom će u pratnji predsjednice Vlade Jadranke Kosor nazočiti općoj raspravi 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.