Vesna Pusić: Pronašli smo način da nam gosti budu i Srbija i Kosovo

Samo tjedan dana prije ulaska u EU, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, za B92 je govorila o odnosima Srbije i Hrvatske, ekonomskim projektima kao i o međusobnim tužbama za genocid.

B92: Došli ste u Beograd tjedan dana prije važnog datuma za Hrvatsku - prij proslave ulaska u EU. Da li Zagreb ima modalitet po komu će na toj svečanosti imati goste i iz Beograda i iz Prištine?

Vesna Pusić: I meni se čini čudnim da će za malo više od tjedan dana Hrvatska nakon svih tih 10-12 godina postati punopravna članica EU. To ćemo proslaviti s prijateljima iz Europe i iz regije. Za nas je regija i dalje ključno područje i vrlo važna tema i vrlo važni susjedi. Da. Pronašli smo način na koji će tamo biti prisutna i delegacija Srbije, najviša razina iz Srbije, i s Kosova.

B92: Predsjednik Nikolić bit će gost Zagreba?

Vesna Pusić: Predsjednik Nikolić će biti gost u Zagrebu...

B92: A predsjednica Kosova?

Vesna Pusić: I predsjednica Kosova.

B92: što će se poslije tog dana promijeniti u odnosima Srbije i Hrvatske? Hoće li biti promjena u odnosima dvije zemlje sada kada je jedna od njih članica EU?

Vesna Pusić: što se tiče dana poslije, tu neće vidjeti neke velike promjene, ali nadam se da su već polako počeli vidjeti neke promjene, a u budućnosti svakako. Mi imamo nekoliko grupa problema, ali imamo i jednu veliku zajedničku šansu. To je - zemlje iz regije moraju biti i jesu partneri u toj europskoj budućnosti. To je šansa svima prvo da stabiliziraju zemlje, a onda da i ekonomski polako se počnemo postavljati na noge.

B92: Upravo je ekonomija bila jedna od tema prethodnog susreta delegacija Beograda i Zagreba - tada je najavljeno da će biti zajedničkih ekonomskih projekata. Dolazite li sada s konkretnim idejama, ima li konkretno razrađenih planova?

Vesna Pusić: Projekti koji su nama direktno u interesu i jednoj i drugoj zemlji su iz područja prometa i iz područja energetike. Oni su očiti jer tu granice ne mogu predstavljati, naprotiv granice su tu nešto što i promet i energetika moraju ignorirati. Međutim, imamo čitav niz stvari koji su nam zajednički interes - recimo nastup na trećim tržištima, s druge strane i rješavanje pitanja CEFTA, EFTA - srednjoeuropsko područje slobodne trgovine u usporedbi s europskim.

B92: Svaki put se pokrene pitanje tužbi i da li smo makar korak bliži povlačenju tužbi. Ima li tog koraka sada, je li učinjen još jedan korak prema povlačenju tužbi?

Vesna Pusić: Današnji razgovori su vrlo važni što se te teme tiče. Mislim da i jedna i druga strana - i Hrvatska i Srbija su pokazali otvorenost za razgovore o toj temi, a imamo i nekoliko stvari iz prošlosti koje treba razrješiti kao preduvjet za to. To je nešto što je apsolutno inicijativa srpske i hrvatske strane - na tu temu se EU ne osvrće.

B92: Zagrebu je definitivno u narednih desetak dana najvažniji 1. srpanj, a Srbiji nešto raniji datum - 28. lipanj i odluka EU o datumu za početak pregovora. To će biti posljednja odluka o Srbiji koja se u Bruxellesu donosi bez hrvatskog glasa. Da danas imate to pravo glasa, da li biste glasali da Srbija dobije datum i kada?

Vesna Pusić: Apsolutno. Glasala bih da se odluči o početku pregovora između EU i Srbije na ovom zadnjem europskom veću u lipnju i da taj datum bude što pre. Međutim, i ako nemamo glasa, ponedjeljak koji je pred nama, ja ću sudjelovati na Veću za inostrane poslove na kojem nemamo glas ali imamo pravo učešća u raspravi. Na toj raspravi bez daljnjega ću podržati dobivanje datuma za Srbiju jer smatram da je to važno ne samo za Srbiju već i za Hrvatsku i za sve zemlje u regiji jer iz našeg iskustva znamo da doprinosi stabilnost države i institucija, a to je interes svih.

* Cijeli intervju može se pogledati na internetskim stranicama B92.