SDP sabotira pregovore s EU. Pa sjetite se samo rovarenja protiv Bajića ili Zakona o radu

S ministrom vanjskih poslova i europskih integracija razgovarali smo o završetku pregovora o ulasku u EU te nadolazećim izborima.
- Kako komentirate procjenu predsjednika Ive Josipovića o tome da je stabilnost Hrvatske ugrožena?
= Ne bih se složio s tom tvrdnjom. Stabilnost Hrvatske nije ugrožena, sve institucije sustava normalno funkcioniraju i postoji stabilna parlamentarna većina. U završnici smo pregovora o članstvu u EU, najave su za turističku sezonu sjajne, a raste i interes inozemnih kompanija za ulaganje u RH. Iako imamo gospodarske poteškoće i paralelno provodimo važne reforme koje u nekih mogu izazvati nelagodu, nipošto ne mogu prihvatiti tezu o Hrvatskoj kao nestabilnoj državi. Podsjetio bih na vrijeme Domovinskog rata i opasnosti kroz koje smo tada prolazili. Ni tada, a ni tijekom svih ovih godina nitko nije dovodio u pitanje stabilnost države. Osim toga, redoviti su izbori blizu i svatko će imati priliku iskazati mišljenje.
Ulazak u EU povijesni čin
- Demantiraju li vas činjenice da se svakih nekoliko dana organiziraju prosvjedi, nezaposlenih je više od 330 tisuća?
= Hrvatska je u samoj završnici procesa ulaska u EU. Da smo nestabilna država u kojoj ne funkcioniraju institucije, budite uvjereni da ne bismo bili na kraju tog puta. U gospodarstvu se Hrvatska suočava s problemima koji su usporedivi s onima u drugim europskim zemljama. Ako aludirate na prosvjede, oni su legitimni, znak su demokracije i nipošto ne znače da postoji bilo što izvanredno u Hrvatskoj. Ako pak mislite na broj nezaposlenih, svjestan sam da je velik. No, podsjećam da je u veljači 2003. za vrijeme SDP-a taj broj bio 362 tisuće i da tada nitko nije govorio o izvanrednom i nestabilnom stanju u Hrvatskoj. A tada nije bilo svjetske krize.
- Koriste li se neke stranke Europskom unijom za maskiranje stranačkih interesa? Koristi li se time HDZ?
= Odbacujem tezu koju plasira oporba, da se HDZ koristi Europskom unijom za uskostranačke interese i sredstvom opstanka na vlasti. Za nas je završetak pregovora i članstvo u EU povijesni cilj. Po važnosti bih ga usporedio s proglašenjem neovisnosti i međunarodnim priznanjem Hrvatske. Istodobno oporba nerijetko opstruira vladajuću većinu (ne)davanjem potpore zakonskim prijedlozima kojima se naše zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.
- Kako oporba opstruira pregovore?
= SDP kao predvodnik Kukuriku koalicije djeluje destruktivno kad su posrijedi pregovori o članstvu u EU. Za tu tvrdnju postoje brojni dokazi. Recimo, njihov odnos prema restrukturiranju brodogradnje. Svojim izjavama vrlo smišljeno potpiruju nemir među radnicima brodogradilišta i nastoje "minirati" cijeli proces te time ugroziti uspješan dovršetak pregovora. Pogledajte samo što SDP-ov saborski zastupnik Jurjević govori o privatizaciji Brodosplita ili namjerno onemogućivanje i zanemarivanje važnosti borbe protiv korupcije za zatvaranje 23. poglavlja kada su uskratili povjerenje za novi mandat državnom odvjetniku Bajiću. Želio bih podsjetiti i na donošenje Zakona o radu, posebno važnog za jačanje gospodarstva. Tada je SDP također pokazao da mu nije stalo do reformi koje je potrebno provesti. Dakle, jedno su lijepe riječi, a drugo djela. U svom djelovanju SDP neprestano pokazuje da ne želi reforme, pa ni one koje su povezane s EU i svakako ne djeluje konstruktivno u vezi sa završetkom pregovora. Na kraju, o tome koliko i kako SDP radi na promociji EU rječito govore podaci istraživanja po kojima potpora njihovih članova ulasku Hrvatske pada.
Prvo pregovori pa izbori
- Činjenica je da pregovori traju jako dugo. Je li onda točna Josipovićeva izjava da završetak pregovora - bude li u lipnju - nije velik uspjeh jer se to moralo dogoditi mnogo prije? Osjeća li se HDZ odgovornim?
= Ne slažem se s tom izjavom niti su mi jasni predsjednikovi razlozi za takvu tvrdnju. S obzirom na izuzetnu složenost pregovaračkog procesa te na različite poglede i interese zemalja članica EU, završetak pregovora bit će velik uspjeh svih nas. Pri tom ističem da smo dvije godine bili blokirani, ne zbog izostanka reformi u Hrvatskoj, već zbog različitih pitanja koja ne bi trebala biti povezana s pregovorima. Podsjetio bih na blokadu Slovenije, na pitanje ZERP-a, odnose s Haaškim sudom. Ta je slovenska blokada razriješena prije otprilike godinu i pol dana zaslugom Jadranke Kosor. Pritom bih podsjetio kako je tada Josipović u Saboru glasovao protiv ratifikacije Arbitražnog sporazuma. Da nismo potpisali i ratificirali taj sporazum, tko zna gdje bismo bili.
- Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poslije razgovora s H. Swobodom izjavila je da će pregovori, bude li ikako moguće, završiti u lipnju. Je li to najava da će se otegnuti i poslije mađarskog predsjedanja? U javnosti su se pojavila nagađanja da je novi datum završetka u jesen.
= Hrvatska će sve učiniti da pregovori završe u lipnju.
- Je li odluka o završetku pregovora političko pitanje, ma koliko Hrvatska ispunjavala mjerila?
= Moramo ispuniti mjerila i kriterije potrebne za završetak pregovora. Jasno da postoji i politička dimenzija tog procesa. Ne završe li pregovori u lipnju, hoće li se odmah morati raspisati izbori? Zagovornik sam toga da prvo završimo pregovore, a potom raspišemo izbore. Raspisivanjem izbora prije završetka pregovora očekivana pregovaračka dinamika bila bi dovedena u pitanje, a naše punopravno članstvo najvjerojatnije odgođeno na dulje razdoblje. Takve nam poruke stižu i iz Europske unije. Nedavno su ih izrekli talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, a i zastupnik u parlamentu EU socijalist Hannes Swoboda, zbog čega su ga oštro kritizirali čelnici SDP-a i HNS-a.
- Kako odgovarate na optužbe da HDZ na izborima želi kapitalizirati pristup EU, pa otud i kalkulacije s datumom izbora?
= HDZ smatra da je članstvo u EU naš povijesni cilj. Stoga želimo završiti pregovore ne da bismo dobili političke bodove, nego da bismo stavili točku na i proglašenju neovisnosti, međunarodnom priznanju i pobjedi u Domovinskom ratu te ravnopravno sjeli za stol s članicama EU i osigurali kvalitetniji život nama i našoj djeci.
- Treba li prvo održati izbore ili referendum?
= Prvo treba završiti pregovore.
- Iako bi formalno to bila tehnička vlada, predsjednik Josipović odbacio je navode da nakon raspisivanja izbora premijerka J. Kosor ne bi mogla dovršiti pregovore ustvrdivši da bi joj prije raspisivanja izbora Sabor dao sve ovlasti, pa i promjenom odgovarajućih propisa. Je li to zadovoljavajuće rješenje?
= Smatram da pregovore može završiti isključivo vlada koja ima parlamentarnu većinu i koja nije tehnička. Može li nam netko zajamčiti da će svaka zemlja članica EU prihvatiti da tehnička vlada završava pregovore o članstvu Hrvatske u EU? Sumnjam!
- Smatrate li da je predsjednik Josipović posljednjim potezima izišao iz ustavnih okvira?
= Nisam ustavnopravni stručnjak da bih govorio o toj dimenziji. No u političkom smislu predsjednikova je pozicija jasna i očito je koja mu je opcija bliža.
- Hoće li HDZ provesti unutarstranačke izbore prije parlamentarnih?
= O tome odlučuju stranačka tijela HDZ-a, no smatram da unutarstranačkih izbora neće biti prije parlamentarnih.
Građani će glasati za EU
- Smatrate li da ste do kraja poništili efekt Ive Sanadera?
= Djelovanje Ive Sanadera ostavilo je duboke posljedice ne samo na HDZ nego i na hrvatsko društvo i hrvatsku državu u cjelini. Mi kao stranka na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor svakako smo raščistili sa Sanaderovim naslijeđem, odbacili sve ono loše što je njegov način vladanja donio te stvorili snažne političke uvjete za beskompromisnu borbu protiv korupcije u kojoj nema nedodirljivih.
- Hoće li J. Kosor biti nositeljica svih lista HDZ-a?
= Jadranka Kosor predsjednica je HDZ-a i osoba koja će predvoditi HDZ na idućim izborima.
- Je li HDZ spreman za predizbornu koaliciju s HSS-om?
= HDZ i HSS stranke su istovjetne političke orijentacije i dijele iste vrijednosti. Uspješno surađujemo više od tri godine u vladajućoj koaliciji, a o izbornoj strategiji još ćemo se dogovoriti.
- Kako ocjenjujete stanje u Zagrebu?
= Stanje u Zagrebu loše je i u političkom i u gospodarskom smislu. Način vladanja SDP-a u Gradu Zagrebu obrazac je po kojem bi se ponašali i na državnoj razini kada bi došli na vlast. Klijentelizam, nepotizam, besplodno stranačko dogovaranje i nadmudrivanje, nebriga za životni standard i kvalitetu života Zagrepčana nešto je što obilježava 10 godina vladavine SDP-a.
- Je li europesimizam u porastu? Treba li se bojati rezultata referenduma?
= Uvjeren sam da će velika većina građana koji iziđu na referendum glasovati za punopravno članstvo u EU. Kad bude referendum, bit ćemo na kraju puta s već potpisanim ugovorom o pristupanju. Hrvati će bez pritiska pregovaračkog procesa i različitih principijelnih i neprincipijelnih uvjeta napokon moći odlučiti žele li da uđemo u EU. Budući da nedvojbeno pripadamo europskom civilizacijskom krugu, referenduma se ne bojim. A i ta teza o porastu europesimizma ne drži vodu. Naime, pogledamo li sva relevantna istraživanja, vidjet ćemo da je potpora članstvu RH stabilna. Potvrđuju to i istraživanja javnog mnijenja Crobarometra i Cro-Demoskopa. U oba istraživanja potpora članstvu redovito je između 49 i 53 posto, a broj je onih koji se protive između 38 i 41%. Istraživanja za siječanj ove godine pokazuju i kako bi 59% od onih koji bi izišli na referendum glasovalo za pristupanje EU, a 33% glasovalo bi protiv. Rezultati tih istraživanja daju nam dovoljno razloga da optimistički gledamo na ishod referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
- Jesu li vas na Gymnichu pitali o stanju u RH? Zabrinjavaju li ih nemiri? Kakav je stav ministara prema ulasku Hrvatske u EU?
= Uvjeravam vas da Hrvatska ima punu potporu svih ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. O prosvjedima u Hrvatskoj nije bilo riječi, što je razumljivo jer se oni nerijetko događaju i u zemljama EU.
Građani trebaju biti svjesni da se pridružujemo zemljama u kojima se živi najbolje na svijetu
- Kako biste nezaposlenoj tekstilnoj radnici od 52 godine, seljaku, muškarcu koji ne prima plaću, mladom bračnom paru s dvoje djece i stambenim kreditom s kamatom od 6,11 % te prosvjedniku s Cvjetnog trga objasnili zašto RH treba u EU? Znaju li građani dovoljno o EU i kada će započeti informativna kanja?
= Sve ono što traže i očekuju ljudi o kojima me pitate vrijednosti su na kojima počiva Europska unija. Osim toga, Europska unija je zajednica država koje su u samom svjetskom vrhu kad je posrijedi sigurnost, životni standard, gospodarstvo, infrastruktura, vladavina prava, obrazovanje itd. Dakle, trebali bismo biti svjesni da se pridružujemo krugu zemalja u kojima prosječan čovjek, kad se u obzir uzmu svi parametri, živi najbolje na svijetu. A sada mi recite koja je alternativa? Zar doista netko misli da će neulaskom u Europsku uniju živjeti bolje? Informativna se kanja provodi stalno. Na različite načine educirali smo tisuće ljudi. Intenzivnija informativna kanja započet će za koji tjedan. U razdoblju do referenduma, hrvatski građani imat će priliku doznati sve što žele znati o EU.
Britanci su uz nas, nemamo spoznaja da nas netko ne želi u EU
- Koja država ne želi vidjeti Hrvatsku u EU, kako je izjavila Doris Pack? Kakav je odnos Hrvatske s Velikom Britanijom?
= Nemam spoznaja o tome da bilo koja država blokira RH i da nam želi onemogućiti ulazak u EU. O poziciji Velike Britanije više sam puta razgovarao s ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom. Tijekom svog posjeta Londonu, a i tijekom nedavna razgovora u Mađarskoj ministar Hague izrazio je snažnu potporu Britanije završetku hrvatskih pregovora. Spomenuo bih ovdje i veliku pomoć i važnu ulogu britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i veleposlanika Davida Blunta.