RH će ove jeseni potpisati Ugovor o pristupanju Uniji

Hrvatska Vlada je maksimalno angažirana da ispuni preostale kriterije za zatvaranje četiri posljednja poglavlja, te istodobno radi na dobivanju političke potpore svih država članica za okončanje pregovora do kraja lipnja, poručuje Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. U tom procesu imamo punu potporu Mađarske kao predsjedavajuće Vijeća i brojnih država članica. Referendum o članstvu održat će se u roku od 30 dana od potpisivanja Ugovora o pristupanju, a ja vjerujem da će to biti tijekom ove jeseni. Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju u nacionalnim parlamentima 27 država članica mogao bi potrajati oko 12 mjeseci, te stoga očekujem ulazak u Uniju početkom 2013. godine.

Nedavno su zatvorena još dva poglavlja, među kojima i poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvitak. Komentar na tvrdnje da poljoprivrednici, odnosno javnost uopće nemaju dovoljno informacija o zatvorenim poglavljima?

Hrvatska je u pregovorima ostvarila 34 pregovaračka zahtjeva, te je uložila velike napore u ispunjavanju mjerila za zatvaranje toga poglavlja. Pritom je važno uspostavljanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS), uključujući i Sustav identifikacije zemljišnih parcela (ARKOD). S obzirom na izuzetni financijski značaj ovog poglavlja napominjem da će Hrvatska nakon ulaska u EU zadržati istu razinu izravnih plaćanja koja se danas isplaćuju, što iznosi 373 milijuna eura. Iznos s kojim će EU iz svojih poljoprivrednih fondova sudjelovati u cjelokupnom iznosu za izravna plaćanja postupno će se povećavati i to na razinu od 25 posto od cjelokupnog iznosa za izravna plaćanja prve godine članstva, 30 posto druge, 35 posto treće i 40 posto četvrte godine, a nakon toga 10 posto povećanje svake iduće godine. U području ruralnog razvoja Hrvatskoj će unutar poljoprivrednih fondova EU-a biti na raspolaganju 352 milijuna eura. Hrvatskoj će biti dostupno i 10,8 milijuna eura za financiranje programa u vinogradarstvu, te 9,6 milijuna eura za minirane i minski sumnjive površine. Hrvatska može biti zadovoljna, jer je dobila u pregovorima jednako kao i druge članice, dok su istodobno prepoznate i uzete u obzir i njene specifičnosti. Referendumu o pristupanju EU prethodit će široka i vrlo detaljna informacijska kanja koja ima za cilj da građani na referendumu donesu informiranu odluku. Već su organizirane brojne informativne aktivnosti kao što su seminari, konferencije, publikacije, internetske stranice.

Može li trenutačna relativno niska potpora građana - a vezano uz presudu generalima u Haagu - usporiti proces pristupanja Hrvatske u eurointegracije?

Istraživanja javnog mišljenja u duljem vremenskom razdoblju pokazuju čvrstu natpolovičnu podršku članstvu u Uniji među hrvatskim građanima. Zadnja anketa iz travnja 2011., pokazuje da bi na referendum izišlo 79 posto građana od kojih bi 59 posto glasalo za, a 33 posto protiv. Inicijalne reakcije javnosti na prvostupanjsku presudu generalima razumljive su i očekivane, međutim, potrebno je istaknuti da Haški sud nije sud Europske unije, nego je osnovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Nakon kraja pregovora i intenzivne informacijske i referendumske kanje siguran sam da će uvjerljiva većina građana prepoznati prednosti članstva u Uniji i na referendumu glasovati za.

Što još treba napraviti?

Intenzivno radimo na ispunjavanju preostalih mjerila za zatvaranje poglavlja 8 Tržišno natjecanje i 23 Pravosuđe i temeljna prava, kako bismo do kraja idućeg tjedna dostavili sve potrebne dokumente Europskoj komisiji. U vezi Tržišnog natjecanja u tijeku su zadnje konzultacije s EK-om, koje će uspješno privesti kraju proces restrukturiranja brodogradilišta putem privatizacije. U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava izvršavamo preostale obveze, te dokazujemo odlučnost za provedbu reformi na području pravosuđa, borbe protiv korupcije, procesuiranja ratnih zločina, rješavanja preostalih zahtjeva vezanih uz povratak izbjeglica, te zaštite manjinskih prava.