Ne odustajemo od posla s Bechtelom

Nakon što je dio oporbe iznio sumnje daje dodjela ugovora za dionicu Dugopolje - Šestanovac Bechtelu sumnjiva kao korupcijski skandal, razgovarali smo s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom kojega sumnjiče kao jednog od glavnih aktera u skandalu.

Zašto je Vlada odlučila gradnju dionice Dugopolje -Šestanovac dati upravo Bechtelu? - Djelatnici Hrvatskih autocesta i Ministarstvo prometa dosta su pregovarali s Bechtelom o tome. Nisam sudjelovao u pregovorima, ali na Vladi se raspravljalo o dva razloga. Prvo je da je postojao okvirni sporazum koji je takvu odluku omogućavao. Drugo, u trenutku kad Vlada želi održati postojeću dinamiku gradnje cesta, a ima novca koliko ima te usto ima i sporazum koji je već potpisala prošla vlada, činilo se najlogičniji da se angažira Bechtel.

Bechtel je, međutim, spor i skup. Njihova početna ponuda bila je 14 posto veća od projekcije cijene za javni natječaj. - To ne znam, ali nisam ni govorio o cijenama nego o povoljnom načinu financiranja. Bechtel je jedini nudio da odmah počne gradnju, a da mu se plati iz idućeg proračuna, a ne ovogodišnjeg. Osim toga, Bechtel je vjerojatno brži od drugih. Ipak, najvažniji razlog i bilo je financiranje, odnosno plaćanje iz idućeg proračuna.

Nije bilo tajne večere

Koja je bila vaša uloga u odluci o davanju posla Bechtelu? - O tom se poslu pregovaralo na razini nadležnog ministarstva i HAC-a, najmanje dva mjeseca. Cijelo to vrijeme nijedan jedini put nisam sudjelovao u pregovorima, nisam ih organizirao, nisam ni na koji način interferirao u pregovore. Moj prvi kontakt s Bechtelom u novije vrijeme je večera na kojoj sam sudjelovao, a na njoj su bili i predsjednik Bechtela Riley Bechtel i Charles Redmann. Imao sam prošli tjedan još dvije takve večere, jednu sa suvlasnikom jedne od najvećih francuskih tvrtki, drugu s predstavnikom automobilske industrije. Međutim, apsurdna je teza da je večera s Bechtelom bila tajna večera. Dugo sam u diplomaciji, sudjelovao sam u tajnim pregovorima i organizirao ih i vjerujte, nitko ne bi organizirao tajnu večeru usred Zagreba.

Lobirao sam u cjeloj regiji

Nije sporna večera nego vaša uloga, vi ste član Vlade koja je odlučila dati posao Bechtelu. Istodobno, poznajete ljude u Bechtelu, radili ste za konzultante LivingstoneMoffet kojima je Bechtel klijent, lobirali ste za Bechtel u Rumunjskoj… =Ne samo u Rumunjskoj, u cijeloj regiji…

…vaša supruga još radi za LivingstoneMoffet. Ne mislite li da je logično da se javnost pita jeste li u sukobu interesa? - Potpuno je logično i normalno da javnost to zanima, s tim nemam nikakvih problema. No, htio bih razjasniti neke stvari. Prvo, koliko je meni poznato, Bechtel nikad nije bio klijent LivingstoneMofffeta. Moja supruga nema nikakve, ama baš nikakve veze s Bechtelom, jer ta tvrtka ne radi s Bechtelom. Ja sam za Bechtel radio kao individualni konzultant, freelancer, i imao sam tada još klijenata, To sam počeo raditi još na sveučilištu u Princetonu i to je uobičajeni model u kojemu nema nikakve misterije. Uostalom, u svoj sam životopis stavio da sam radio za Bechtel i druge kompanije.

Kad ste točno prestali raditi kao konzultant? - Kad sam se s premijerom dogovorio da idem ozbiljno u kanju i na izbornu listu.

Kad je to bilo? - Prošlog ljeta, nekoliko mjeseci prije izbora.

Jesu li vas iz Bechtela konzultirali u pregovorima u prosincu? - Nijednom riječju. Sastali smo se na večeri tek nakon što su dogovoreni svi detalji u posljednjim pregovorima.

Ovdje je riječ o tome da je Vlada odlučila ići na izravnu nagodbu s Bechtelom koji je politički moćan i čiji se način poslovanja smatra općenito spornim? - Ne bih ulazio u takve ocjene. Da ne mislim da je Bechlel kompanija koja radi na adekvatan način ne bili svojedobno radio za njih. Osim toga, ovo što navodite nije slika o Bechtelu u svijetu. Vlada mora reći zašto hoće potpisati sporazum s Bechtelom, ali do toga još nismo ni stigli. Već smo u preliminarnoj fazi upali u političku igru u kojoj se Vladu proglašava krivom za nešto što još nije potpisala.

Ali donijeli ste političku odluku da ćete potpisati. To je preblizu potpisivanju da bi bilo nevažno. - Odluku smo donijeli na osnovi nečega što je potpisala prošla vlada.

Čačićeve izmišljotine

U tom papiru vas ništa nije obvezivalo da posao date Bechtelu. Zar nije logično povezati činjenicu da Bechtel u prosincu sam predlaže aranžman u kojemu Račanovoj vladi daje otvorene ruke, a ne štiti svoj interes, da to čini u trenutku kad zna da na vlast dolazi HDZ-ova vlada i da na kraju nova vlada ugovor tumači upravo u Bechtelovu korist i daje mu posao? - To su hipotetske stvari. Zamjena teza. Činjenica je da je sporazum potpisala prošla vlada. Ničim se ne može pobiti činjenica da na bezuvjetnoj odluci Vlade na dnu stoji potpis Ivice Račana. Ako su tada mislili da Bechtel radi loše, da ne treba nastaviti poslovati s njima, zašto to nisu napravili?

Htjeli su svojedobno raskinuti ugovor, ali ih je Madeleine Albright na Mesićevoj inauguracji otvoreno upozorila da to ne rade. Kasnije su, kažu, u danim okolnostima pokušavali izvući najviše. - Ali u prosincu su već su bili izgubili izbore! Zašto im je to trebalo? Treba svaku, pa i ovu vladu pitati za detalje ugovora. Ali zašto se ovu vladu proziva što postupa po odluci prošle vlade, a prošlu vladu se ne pita zašto je takvu odluku donijela? Tko ju je obvezivao, zašto uopće u aneksu piše može, mora ili bilo što?

Čačić kaže da ste kao ministar lobirali za Bechtel. - To je plasiranje izmišljotina, točnije laži. Očekujem od gospode Račana i Čačića da kažu kada sam ja to nakon izbora lobirao za Bechtel i ako to ne znaju, a ne mogu znati jer nije istina, da naprosto kažu da to nije istina. Ako to ne kažu, služe se izmišljotinama. Još je gore što se ne priča konkretno tko je korumpiran nego se govori da kisik plus sumpor smrde! Bechtel je četiri godine radio s Čačićem, ne sa mnom. Znači li to da je i njega podmićivao? Ako nije, zašto misli da bi podmićivao mene. Pozivam Čačića da se sučelimo, pa razgovarajmo direktno, neka podastre dokaze kao što će ova vlada dati dokaze o izravnim pogodbama prošle godine.

Kako to da ste išli na izravnu pogodbu kad ste vidjeli kakvih je Rumunjska problema imala s EU zbog sličnog deala s Bechtelom? - Neovisni pravni stručnjaci misle da ovaj ugovor ne spada pod naš zakon o javnoj nabavi jer je dio ugovora koji je potpisan kao međudržavni sporazum između Hrvatske, BiH i SAD-a. Mišljenje je pravnih stručnjaka da je te izuzet iz našeg zakona, a u pogledu EU je izuzet jer je kontinuitet već potpisanog ugovora koji proizlazi iz međunarodno preuzetih obveza. Europska komisija ima dobre stručnjake koji će to procijeniti.

Jeste li sami poslali papire Komisiji ili ste to učinili kad ste čuli da se zanima za taj slučaj? - Poslali smo dokumentaciju sami nakon sjednice u Gospiću i prije ovih reakcija javnosti. Bilo bi besmisleno da smo tražili mišljenje prije donošenja načelne odluke. Nakon odluke smo napraviti konzultacije.

Znači li sav taj oprez da se Vlada povlači iz odluke o poslu s Bechtelom? - Ne, to ne znači da se Vlada povlači. Očito je da se Bechtel neće povući, a Vlada će nastaviti gradnju dionice Dugopolje – Šestanovac ne gubeći vrijeme. Cestogradnja nam je jedan od prioriteta i bilo bi glupo i naivno ne boriti se za ceste koje su i politički važan projekt. Potpuno smo odlučni dovesti cestu do Dubrovnika.

Pogodbama ili javnim natječajima? - Ova vlada se ne zauzima za izravne pogodbe. Uistinu je bolje i transparentnije ići na javne natječaje. Ali nekad postoje razlozi koji vlade navode na direktne pogodbe i previše ih se mistificira. Pogodbe ne znače da su vlade korumpirane. Ja ne sugeriram da je prošla vlada korumpirana zato što potpisala više od 2700 direktnih pogodbi. Gradnja dionice Dugopolje - Šestanovac s javnim natječajem nikako ne bi mogla početi ove godine. Nastavak će od Šestanovca dalje ići na javni natječaj. Imamo dovoljno vremena za njegovu pripremu i raspisat ćemo ga da bi se u proljeće 2005. znalo tko će raditi. Ako se Bechtel javi, ako bude bolji radit će, ako ne, radit će netko drugi.

Koliko je ipak politički važno imali dobre odnose s Bechtelom? - Svakoj vladi je najvažnije da ima dobre odnose sa svojim glasačima. Neće nam Bechtel omogućiti da ostanemo Vlada i nakon idućih izbora, nego glasači.

Bez pritisaka iz SAD-a

Bechtel vam može pomoći u Washingtonu. Jeste li tražili to? - Ne, to je prilično naivno razmišljanje o funkcioniranju stvari u svijetu. Možda bismo imali problema kad bismo sasvim zatvorili vrata Bechtelu ili nekoj drugoj tvrtki, ali vlade se naprosto nastoje boriti za interese svoga gospodarstva. Nije bilo nikakvih američkih pritisaka na nas za ovaj posao.

Zar niste razmišljali o korištenju odnosa s Bechtelom za ulazak u Irak ili dodatno lobiranje za Hrvatsku u Washingtonu? - Ima načina da hrvatske kompanije idu u Irak ako žele, iako nije jednostavno jer nismo na listi. Ali u našim razgovorima pokazalo se da medu hrvatskim kompanijama nema velikog interesa za to. Bechtel je sve ove godine bio u Hrvatskoj pa su odnosi s Amerikom svejedno varirali, ne treba to tako pojednostavljivati. Nismo kroz posao Bechtelu htjeli kupiti ničiju političku naklonost.