Ministar Kovač u intervjuu za Glas Slavonije: Uvjeren sam da će Vlada Hrvatskoj donijeti nužne promjene

-Kako komentirate što ipak nema dogovora između hrvatske i slovenske strane o direktnom prijevozu izbjeglica s makedonske granice na šentilj?
=Ministar Orepić iznio je plan koji je za pohvaliti, koji je pozitivan. Trebat će malo vremena da se to implementira. Ja nisam čuo da je ministar Orepić sam to rekao, to su rekli i neki drugi ljudi, ali nije bitno. Riječ je o plemenitoj ideji, idemo raditi na tome i ovi prvi koraci gospodina Orepića za svaku su pohvalu.

-Obavlja li se sada registracija u Hrvatskoj, ili samo na granici u Makedoniji?
=Cilj je da se profilacija radi samo na ulasku u Makedoniju. To ćemo još vidjeti, nitko nije govorio o ukidanju prihvatnih centara. Hrvatski cilj je plemenit.

-Planira li Hrvatska odustati od progona Zsolta Hernadija?
=To je stvar iz resora pravosuđa, a prvi korak u zatopljavaju odnosa bit će susret premijera Oreškovića s Viktorom Orbanom.

-Kako će se završiti spor sa Slovenijom?
=Nema povratka u arbitražu, spor sa Slovenijom riješit će se bilateralno. Ono što mi želimo jest s prijateljima u Sloveniji postići rješenje u duhu dobrih bilateralnih odnosa i želimo jasno međunarodno pravo kao temelj. Uvijek je pitanje perspektive. Moje je mišljenje da možemo postići bilateralni dogovor na temelju međunarodnog prava, za to postoje povjerenstva, stručnjaci, međunarodni sudovi.

-Najavili ste promjenu paradigme hrvatske vanjske politike, odnosno napuštanje regije. što će to točno značiti?
=Mi se moramo emancipirati. Imamo jedan kroatocentrični pogled na svoju vanjsku politiku, mi smo za sebe centar. Mi smo dio Europe, ali kada govorimo o hrvatskoj vanjskoj politici polazimo od sebe. Naš pogled je vrlo jasan - imamo vertikalnu i horizontalnu suradnju, želimo sa svim susjedima kvalitetne odnose, mnogo bolje nego što smo ih zatekli. Moramo jačati i vertikalnu suradnju koja je bila zanemarena.

-Odluke se teško donose. Mislite li da vladajuća koalicija radi presporo?
=To je normalno. Kada se Vlada formira to malo traje, no kada profunkcionira nitko neće govoriti o prvim potezima. Uvjeren sam da će Vlada donijeti Hrvatskoj novu političku kulturu. Imamo danas koalicijsku vladu koja nudi suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. Uvjeren sam da će ova vlada Hrvatskoj donijeti potrebne promjene, da će se stvari u državi promijeniti.

Intervju možete pročitati i ovdje:
http://www.glas-slavonije.hr/293278/11/Miro-Kovac-Uvjeren-sam-da-ce-Vlada-Hrvatskoj-donijeti-nuzne-promjene