Ministar Kovač gost Dnevnika u 18 N1 Televizije: „Najvažnije je da smo počeli surađivati sa susjedima“

http://hr.n1info.com/a101607/Vijesti/Miro-Kovac-Najvaznije-da-smo-poceli-suradjivati-sa-susjedima.ht

Intervju pogledajte ovdje: http://hr.n1info.com/a101607/Vijesti/Miro-Kovac-Najvaznije-da-smo-poceli-suradjivati-sa-susjedima.html

-Kakvu će politiku prema izbjeglicama voditi Hrvatska. Kako ćete riješiti problem žice na granici sa Slovenijom i Mađarskom? Hoće li i Hrvatska podizati ogradu?
=Ono što je najvažnije da smo počeli surađivati sa susjedima. U tijeku je dogovor između Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Želimo na granici Makedonije i Grčke vršiti profilaciju i na taj način vršiti normalan tranzit izbjeglica prema zapadu. Razgovarat ćemo s kolegama kako ćemo postupno ukloniti ograde.

-Pretpostavljamo da će sada hrvatska vanjska politika biti usklađenardquo, obzirom da propagirate iste stvari kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Jeste li Vi za njezinu ideju da nas ona, bez obzira na zakon i ustav, predstavlja na sastancima Europskog vijeća, a ne premijer?
=Na sjednici Europskog vijeća ovog mjeseca će hrvatsku predstavljati premijer Tihomir Orešković i prema mojim saznanjima sve će biti kao dosad.

-Postoje li uvjeti za posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj, kako su to objavili srbijanski mediji?
=Mislim da su te vijesti proizvedene od kolega u javnom prostoru. Najvažnija je komunikacija ureda predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije. Zna se koja je Hrvatska pozicija - sa svim susjedima želimo imati uređene i kvalitetne odnose. Imamo probleme iz prošlosti koje moramo riješiti i ja se nadam da ćemo u komunikaciji naći jedan modus koji će omogućiti da riješimo probleme u interesu građana. Sigurno će doći do posjete Tomislava Nikolića, uvjeti postoje, samo je pitanje kad. Sutra ću vjerojatno razgovarati s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i pokušat ćemo da hrvatska manjina u Srbiji bude tretirana kao i mađarska.

-Nakon Bosne i Hercegovine, vaš drugi posjet bio je Mađarskoj, gdje ste rekli da ćete obnoviti uništene odnose s Mađarskom? Jeste li spremni u potpunosti dati INU Mađarima, tj na koji ćete se način vi uhvatiti u koštac s tim pitanjem?
=Nova hrvatska vlada će vrlo jasno i afirmativno braniti interese Hrvatske. Pokazali smo da smo dobronamjerni, da želimo surađivati sa susjedima, a ne vrijeđati kao neki prije. Radi se o interesima Republike Hrvatske, ali i interesima susjedne Mađarske. To će biti teška poglavlja, ali pristupit ćemo u dobrom duhu. Nećemo dati Inu Mađarima, to su spekulacije koje se svako malo pojavljuju.

-Ima li Vesna Pusić potporu Vaše vlade u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a?
=Trenutno smo zaokupljeni proračunom, neka ministarstva koja kolege nisu zatekli u dobrom stanju trebamo dići na razinu. Prethodna vlada nesretno je i nespretno istaknula kandidaturu Vesne Pusić dok je bila tehnička vlada i to ćemo riješiti.