"Jadranski slučaj" Italija stavila ad acta

Za Italiju više ne postoji pitanje hrvatskog proglašenja ekološko-ribolovne zone, kazao nam je hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević. U četvrtak navečer on je, naime, razgovarao s Paolom Scarpom Bonazzom, podtajnikom ministarstva za poljoprivredu zaduženim za ribolov, koji mu je poručio da će to pitanje "biti stavljeno ad acta".

=U razgovorima koje sam ovih dana imao s predstavnicima talijanske strane objasnio sam kako će se stvoriti bolji uvjeti za ribolov ako pojedine zemlje budu mogle provoditi zaštitu mora, te da je proglašenje ekološko-ribolovne zone dobar temelj za multilateralnu suradnju. Naime, bio je stvoren dojam kako Hrvatska nije za multilateralnu suradnju. Nakon hrvatske odluke, i Italija, koja je preporučila odgodu proglašenja ekološko-ribolovne zone, bila je razočarana jer preporuka se nije poslušala. Osim toga, Italija predsjeda Europskom unijom, pa je i kao predsjedateljica reagirala - kaže Kraljević.

-Hrvatskoj se nije spočitavalo pravo na proglašenje, već joj se samo preporučilo da to odgodi do poslije sastanka u Veneciji i da se o korištenju Jadrana dogovori sa susjedima. =Da, pravo nije bilo osporavano, već se samo radilo o tajmingu. No, kada smo objasnili kako se ništa ne mijenja, odnosno kako ima vremena godinu dana za dogovaranja, dogovorili smo, u razgovoru sa Scarpom, da će s petkom slučaj biti arhiviran.

-A što će biti na sastanku u Veneciji, odnosno kako će na hrvatsku odluku reagirati EU? =Europska unija je svjesna da se zaštita ribljeg fonda ne može ostvariti u međunarodnim vodama. Ići će se, dakle, prema raspodjeli odgovornosti za zaštitu mora na pojedine države u multilateralnom suglasju. U razgovoru s talijanskim predstavnicima složili smo se da se ne može osigurati opstanak riba i ribara bez pune odgovornosti svake države za to, a sastanak u Veneciji neće biti u suprotnosti s time i s međunarodnim pravom. Potrebna je kombinirana primjena međunarodnog prava i brige, a pripreme za venecijanski sastanak idu prema želji za učinkovitim djelovanjem u tom osjetljivom pitanju.

-Što je s talijansko-hrvatskim pregovorima o ribolovu u Jadranu? =Venecijanski sastanak koji će se održati 25. i 26. studenoga preporučit će učinkovito djelovanje, a ono je moguće preko bilateralnih sporazuma. Talijansko-hrvatska tehnička komisija za ribolov u Jadranu nastavlja svoj rad.