Francuska nas dosljedno podržava

-Kakva je trenutačno percepcija Hrvatske u Francuskoj? =Ona je jasnija nego što je bila u nekoliko zadnjih godina i pozitivna je. Hrvatska danas u Francuskoj ima simpatično lice zemlje koja je u usponu. Hrvatska se u Francuskoj prihvaća kao zemlja koja uvjereno i sa sigurnošću nastoji ostvariti svoje ciljeve - prije svega pridruživanje Europskoj uniji, zajednici europskih zemalja, ali također i sustavu demokratskih i kulturnih vrijednosti koji Europa danas dijeli.

-A kakva je percepcija Francuske u Hrvatskoj? =Mislim da na tome treba još mnogo raditi. Postoje neki stereotipi i uvjerenja koja ne odgovaraju možda ni povijesnoj istini, a svakako ne odgovaraju današnjem stanju stvari. Možda se u Hrvatskoj Francuska doživljava kao komplicirana zemlja. Možda je tu problem jezika, koji je smetnja u komunikaciji. Nažalost, francuski jezik danas je u značajnom uzmaku i trebalo bi sve učiniti da se on i možda neki drugi tradicionalni, značajni i bogati poviješću europski jezici sačuvaju u Hrvatskoj. U svakom slučaju, preduvjerenja političke naravi nikako ne stoje. Danas je Francuska zemlja koja razumije hrvatsku želju da se priključi zajednici europskih zemalja - Europskoj uniji, i da postane sastavnim dijelom te zajedničke europske cjeline. Francuska smatra da je Hrvatska na dobrom putu, da ima dovoljno snage, pa stoga vlada u Parizu Hrvatsku u tome i podržava.

-Što treba učiniti da se zanimanje za učenje francuskog jezika u Hrvatskoj popravi? =Očuvati francuski jezik znači očuvati kulturnu raznovrsnost i osigurati proporcionalno i hrvatskoj kulturi priliku u budućnosti. Može se učiniti još, poticati pojedinačne projekte, posebice kulturnu razmjenu. Razmjene studenata i učenika, upoznavanje gradova i regija koje imaju za cilj predstavljanje kulturnih vrijednosti i suradnje... Mi smo primjerice podržali zahtjev Hrvatske za učlanjivanje u zajednicu frankofonskih zemalja. To je dobar put i krajem ove godine održat će se skup u Burkini Fasso, gdje će Hrvatska vrlo vjerojatno dobiti status pridruženog člana organizacije frankofonskih zemalja.

-Nedavno je predsjednik Chirac rekao kako je Francuska dala načelno pozitivno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi, očekujući zaključke Komisije. =Možemo biti zadovoljni zbog takvog nedvosmislenog istupa francuskog predsjednika, što je vrlo sadržajan demanti svih sumnji u stavove Francuske. Želio bih ovom prilikom kazati da Francuska ne samo da razumije težnje Hrvatske za ulaskom u EU nego ih Francuska uvjereno i dosljedno i aktivno podržava.

-Na području gospodarske razmjene Francuska je tek šesti partner Hrvatske, no francuskih turista sve je više. Kakve su perspektive za ovu godinu? =Dobre. U zadnjih nekoliko godina broj raste po stopi od čak 60-70 posto. Lani je u Hrvatskoj bilo oko 220 tisuća francuskih gostiju. Ove godine očekujemo sličan rast. Ako ih ove godine dođe 300 tisuća, to će biti apsolutno ohrabrujuće.