Govor ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana na javnom predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja

Poštovani ministre Butkoviću,

Poštovani kolege ministri (Ćorić, Obuljen-Koržinek, Capelli) i državni tajnici,

Poštovani župane Komadina,

poštovani gradonačelniče Obersnel,

 

Dame i gospodo, kolegice i kolege,

  • Iznimna mi je čast što vam se mogu obratiti u našoj lijepoj Rijeci, gradu koji se ističe među hrvatskim gradovima upravo po svome iznimnom PROMETNOM ZNAČAJU i POVEZANOSTI S ČITAVIM SVIJETOM.
  • Okupili smo se danas pod istim krovom jer nas veže isti cilj – priprema za razdoblje kada će Hrvatska imati ulogu prve među jednakima među državama članicama Europske unije. Predsjedat ćemo Vijećem Europske unije – i ova konferencija je posvećena jednome od prioriteta našega predsjedanja.
  • Kao što znate, četiri  hrvatska grada odabrana su za predstavljanje javnosti svakoga od prioriteta podrobnije, uz Rijeku, tu su Split, Osijek i Varaždin, dok je u Zagrebu predsjednik Vlade g. Andrej Plenković nedavno predstavio glavne naglaske i smjernice šestomjesečnog predsjedanja u cjelini.
  • Cilj ovih predstavljanja je omogućiti hrvatskim građanima i zainteresiranim institucijama da dobiju što cjelovitiju sliku o razdoblju i zadaći pred nama.
  • Naša Rijeka će proživjeti posebno zanimljivu 2020. godinu, jer će u toj godini ujedno biti i europska prijestolnica kulture, uz irski grad Galway, što će Rijeku i Riječane učiniti veleposlanicima Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

 

Dragi prijatelji,

  • Hrvatska će početkom siječnja 2020. godine, u 29. godini svoje samostalnosti, preuzeti šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije. To je povijesni trenutak za našu zemlju i dolazi kao kruna dosadašnjeg europskog puta, koji kao što znate, nije bio nimalo jednostavan.
  • Hrvatsko društvo u cjelini prošlo je proces osamostaljenja i uspostave suverene države:
    • Proživjeli smo brojne nemile događaje i pretrpjeli mnoge žrtve i traume Domovinskog rata te oslobodili i reintegrirali naše državno područje;
    • Prošli smo dugotrajan i složen proces raznih oblika pristupnih pregovora te ih sve okončali i okrunili članstvom Hrvatske u UN-u, NATO-u i naposlijetku – u Europskoj uniji.
  • Hrvatska je već više od dva desetljeća prisutna u inozemstvu kroz vojne i civilne misije i kroz taj vid međunarodnog angažmana prepoznati smo kao država koja doprinosi miru i stabilnosti. Predsjedateljskom ulogom u okviru Europske unije ojačat ćemo vidno našu vanjskopolitičku prepoznatljivost.
  • Polovica godine pred nama je posebno značajno razdoblje za Europsku uniju. Europski parlament je u svome novom sazivu, Europska komisija se tek treba oformiti  - sve to znači da ćemo morati uložiti posebne napore kako bismo osigurali i omogućili nesmetan početak novoga europskog zakonodavnog ciklusa.
  • Povrh toga, brojni izazovi su pred državama članicama - migracije, sigurnosne prijetnje, klimatske promjene, trgovinski izazovi, a posebno izdvajam i brexit – jer će ta tema obilježiti naše predsjedanje.
  • Dodatno, tema koja je možda i najvažnija, a obilježit će naših šest mjeseci, jest postizanje sporazuma o novome sedmogodišnjem proračunu Europske unije, Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. i o provedbi Europskoga stupa socijalnih prava.
  • Brexit - ovisno o okolnostima, jer neizvjesno je hoće li izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije biti sa ili bez Sporazuma o povlačenju… No, nastojat ćemo, kao država predsjedatelj, doprinijeti pronalasku dogovora koji će omogućiti buduće održive odnose između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.
  • Naš program predsjedanja Vlada će službeno usvojiti u prosincu, u njemu će se navesti sve mjere i aktivnosti koje će Hrvatska provoditi tijekom svoga predsjedanja.
  • Svakako, u središtu naših aktivnosti su građani, njihove potrebe i težnje, jer želimo da još više osjete prednosti i prilike članstva u Europskoj uniji.
  • Naši su prioriteti usklađeni s ključnim dokumentima Unije: Strateškim programom Unije za razdoblje 2019.–2024., političkim smjernicama izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen te zajedničkim prioritetima iz programa Trija Predsjedništva Vijeća Europske unije (Rumunjska, Finska i Hrvatska).
  • Četiri prioriteta hrvatskoga predsjedanja proizlaze iz slogana „Snažna Europa u svijetu punom izazova":
    • Europa koja se razvija – zalagat ćemo se za uravnotežen, održiv i uključiv razvoj Unije koji uvažava posebnosti i potrebe svih država članica, njihovih regija i građana; isticat ćemo važnost demografije, ali i podupirati daljnje produbljivanje jedinstvenog tržišta i konkurentnosti EU-a, istovremeno vodeći računa o klimatskim izazovima;
    • Europa koja povezuje – svjesni smo da napredak Europske unije ovisi o umreženosti njezinih gospodarskih sustava i iskorištavanju infrastrukturnih i ljudskih potencijala. Podupirat ćemo dodatno razvijanje prometne, energetske i digitalne infrastrukture i povezanosti. Poticat ćemo i zbližavanje građana, posebno putem obrazovanja, sporta i kulture. Danas ćemo na nastavku rasprave čuti podrobnije upravo o ovome od četiri prioriteta.
    • Tu naravno dolazi do izražaja i projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture. Provedbom toga značajnog projekta za grad Rijeku, županiju i Hrvatsku u cjelini proširit će se opseg i raznolikost kulturne ponude, ojačati  kapaciteti kulturnog sektora i njegove veze s drugim sektorima, te povećati međunarodna vidljivost Rijeke i Primorsko-goranske županije.
    • Europa koja štiti – sigurnost svih građana Europske unije od najveće je važnosti, stoga ćemo jačati unutarnju sigurnost, učinkovitije štititi vanjske granice te podizati otpornost na vanjske ugroze i kibernetičke prijetnje. U okviru jačanja unutarnje i vanjske europske sigurnosti, prvenstveno ćemo se zalagati za cjeloviti i dugoročni pristup izazovu migracija.
    • Europa koja je utjecajna – zalagat ćemo se za nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja Europske unije na naše jugoistočno susjedstvo, što predstavlja zalog za europsku budućnost, stabilnost, sigurnost te daljnji gospodarski razvoj i povezanost europskog kontinenta.

 

Poštovane dame i gospodo,

  • Naše predsjedanje je prilika da osnažimo vidljivost i utjecaj Hrvatske unutar Europske unije, i istovremeno podignemo vidljivost i utjecaj Europske unije u Hrvatskoj.
  • Hrvatska će kroz ove pripreme i kroz samo predsjedanje provesti najzahtjevniju zadaću koju donosi članstvo u Europskoj uniji: predvodit će koordiniranje europskih politika i razradu zakonodavnih akata.
  • Za vrijeme predsjedanja u Hrvatskoj je predviđeno održavanje 161 događaja, od čega 28 događaja najviše razine sudionika, što uključuje posjete šefova država ili vlada, posjet povjerenika Europske komisije te ministara.  Pred svima nama je prilika pokazati umješnost u predlaganju i pronalaženju kvalitetnih rješenja za svakodnevne izazove koji očekuju hrvatske i europske građane u prvoj polovici sljedeće godine.
  • Predsjedanje je također i prilika unaprijediti vlastite administrativne sposobnosti, postajući društvo veće fleksibilnosti, brže protočnosti informacija, veće djelotvornosti i snažnije povezanosti.
  • Također, predsjedanje je prilika kroz djelovanje domaćih i stranih medijskih kuća predstaviti Hrvatsku europskoj javnosti kao zemlju bogatu prirodnom, znanstvenom, kulturnom i duhovnom baštinom. Još jednom pokazati da je u Hrvatskoj ukorijenjen europski identitet, ali i to da je u Europu utkan hrvatski identitet.
  • Osobna mi je želja, kao čelnika Ministarstva koje je koordinator predsjedanja Vijećem Europske unije, da na koncu našega predsjedanja, početkom srpnja iduće godine, možemo reći da se Hrvatska kroz svoje predsjedanje potvrdila kao ODGOVORNA država, te kao država koja ZASLUŽUJE članstvo u Europskoj uniji.

Poštovani kolege, dragi prijatelji, iskreno vjerujem da ćemo svi zajedno ostvariti oba ova cilja.

*

Hvala vam na pažnji!