Govor potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić povodom obilježavanja Dana hrvatske diplomacije

Preuzvišeni nuncije, monsinjor Pinto,

Poštovani dr. Šimac, ekscelencije,

Dame i gospodo,

osobita mi je čast obratiti vam se u ovoj svečanoj prigodi u ime predsjednika Vlade, gospodina Andreja Plenkovića i u svoje osobno ime. Na današnji dan, davne 879. godine, Papa Ivan VIII. uputio je tada hrvatskom knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava kako je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, priznajući mu zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom. U ono doba, to je bilo istovjetno međunarodnom priznanju državnosti. Od tada je prošlo više od jednog milenija, a Hrvatska, Europa i svijet - kao i diplomatska služba općenito - stoje pred sasvim drugačijim izazovima, ali i prilikama.

Vi, članovi i članice Hrvatskog diplomatskog kluba, odigrali ste važnu ulogu u stvaranju i izgradnji suvremene hrvatske države i diplomacije. Upravo hrvatska diplomacija bila je jedan od ključnih faktora uspješne ponovne uspostave hrvatske državnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta. Vašim naporima pridonijeli ste i našim uspješnom ulasku u euroatlantske integracije, a Hrvatska se čvrsto usidrila u europskoj obitelji država i međunarodnoj zajednici općenito. Na Vašem doprinosu ovome vam najsrdačnije zahvaljujem.

Dame i gospodo,

U razdoblju od prošlogodišnjeg Dana diplomacije do danas, Hrvatska je bila vrlo aktivna na vanjskopolitičkom planu. Niz susreta i konferencija te brojne diplomatske aktivnosti obilježile su proteklih godinu dana.

Hrvatska nastavlja jačati i nadograđivati bilateralne odnose sa svojim partnerima i saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u, a europsko zajedništvo i transatlantske veze ostaju u fokusu našeg djelovanja. Hrvatskoj je prioritet i razvoj te stabilnost njezinog susjedstva - jugoistočne Europe i Sredozemlja. Uz naše europsko i sredozemno susjedstvo, Hrvatska želi produbljivati veze s Euroazijom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

 

 

 

Dame i gospodo,

osim u bilateralnim odnosima, hrvatska vanjska politika angažirana je i na multilateralnom planu: od 2016. godine, Hrvatska je članica Vijeća UN-a za ljudska prava; prošle godine predsjedala je SEECP-om; ove godine predsjedamo Srednjoeuropskom inicijativom. Konačno, prije manje od mjesec dana preuzeli smo i predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.

Naše predsjedanje Vijećem Europe razumijemo i kao svojevrsnu pripremu za naše predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, za koje se intenzivno pripremamo. Dat ćemo vlastite impulse, a u teme uključiti i svoje prioritete. Među njima je i potpora procesu proširenja Europske unije na europski jugoistok. Naše predsjedanje obilježit će i 20. obljetnica Zagrebačkog summita te ćemo tim povodom organizirati i Zagreb summit II.

U svjetlu migracijskih izazova i sigurnosti hrvatskih i vanjskih granica EU-a, Hrvatska želi što prije postati dijelom Schengenskog prostora. Vjerujemo da bi se to moglo i trebalo dogoditi sljedeće godine. Ovogodišnji Dubrovnik Forum u kolovozu bit će stoga posvećen najvećim dijelom upravo sigurnosnim izazovima u JIE i na Sredozemlju te jačanju naše otpornosti na krize.

Dame i gospodo,

U području gospodarske diplomacije, s Hrvatskom gospodarskom komorom ostvarili smo partnerski odnos i djelujemo usklađeno u promicanju hrvatskih gospodarskih interesa te otvaramo urede HGK u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Konačno, našu diplomatsku službu čine ljudi, u čiji profesionalni razvoj želimo ulagati. Današnja, moderna Hrvatska, u 21. stoljeću izgrađuje i modernu diplomaciju – koja mora biti brza, okretna i učinkovita. Poticat ćemo izvrsnost i kreativnost i raditi na poboljšanju uvjeta rada naših diplomata. Ovom prigodom želim zahvaliti i svim bivšim i sadašnjim hrvatskim diplomatima, koji su svoja znanja i umijeća ugradili u našu službu, a na dobrobit domovine Hrvatske.

Svima vama, poštovane dame i gospodo, čestitam Dan hrvatske diplomacije!

Hvala vam.