Govor pV i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera tijekom svečanog prijema povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Govor

Potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova g. Davora Ive Stiera

Svečani prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 22. svibnja 2017.

 

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, gospođo Grabar Kitarović,

Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću,

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog Sabora, gospodine Reiner,

Poštovani predstavnici Diplomatskog zbora,

Poštovana ravnateljice, gospođo Petrić,

Poštovani i dragi gosti, visoki uzvanici, dame i gospodo,

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, koja je već tradicionalno mjesto okupljanja povodom obilježavanja  obljetnica članstva Republike Hrvatske u UN-u, pa tako i današnje značajne 25. obljetnice članstva.

Dopustite mi podijeliti s vama nekoliko misli o aktualnom položaju Republike Hrvatske na globalnoj razini i o prioritetima našeg djelovanja u Organizaciji Ujedinjenih naroda.

Svijet u kome živimo daleko je od savršenog i čovječanstvo je svakodnevno izloženo sve većim, složenijim i ozbiljnim previranjima. Bilo da je riječ o političkim, sigurnosnim, gospodarskim, društvenim, klimatskim ili drugim razlozima, međuovisnost je svakako neprijeporna. U takvim uvjetima od ključne su važnosti stabilnost i suradnja na multilateralnoj razini, gdje Ujedinjeni narodi predstavljaju središnji forum i temeljni oslonac međunarodnih odnosa, ali i opstojnosti kako međunarodnog prava tako i drugih brojnih postignuća ostvarenih u posljednje sedamdeset i dvije godine.

Jednako tako, treba istaći da su Ujedinjeni narodi, i kod uspjeha i kod poteškoća, snažno ovisni o međusobnim odnosima i doprinosima država članica. Stoga dobar dio kritika koje se upućuju na račun UN-a istovremeno je usmjeren i na same države članice, na kojima leži odgovornost da zajedno pronađu nova rješenja i  nove oblike suradnje, koji će premostiti nove izazove današnjice i osposobiti organizaciju za učinkovitije djelovanje.

Mnoge konstruktivne kritike posljednjih desetak godina već su dovele do cijelog niza reformi sustava UN-a i trebaju i nadalje pružati motiv i smjer budućim reformama Organizacije, bez koje bi svijet danas bio daleko složeniji i nesigurniji. Republika Hrvatska snažno se zalaže za očuvanje i daljnje unaprjeđenje multilateralizma na osnovi načela i vrijednosti iskazanih u Povelji Ujedinjenih naroda.

Republika Hrvatska aktivna je u radu UN-a na temeljima svoga članstva u europskoj obitelji država, kao su-kreator i provoditelj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, te u kontekstu euro-atlantskog partnerstva. U uskoj suradnji s našim saveznicima nastojimo promicati zajedničke vrijednosti i ciljeve na globalnoj razini te istovremeno razvijati suradnju s brojim drugim državama svijeta.

Posebnu pažnju na multilateralnom planu Republika Hrvatska danas svakako pridaje svojim obvezama članstva u UN-ovom Vijeću za ljudska prava u mandatu koji je započeo ove godine i trajat će do kraja 2019. godine. Članstvom u ovom UN-ovom tijelu Republika Hrvatska ujedno zaokružuje svoje sudjelovanje u gotovo svim najvažnijim tijelima svjetske organizacije, što je, imajući na umu razdoblje od svega dvadeset i pet godina članstva, činjenica na koju smo ponosni.

Dok se pripremamo za sljedeća dva kapitalna projekta Republike Hrvatske – predsjedanje Vijećem Europe a potom još zahtjevnije predsjedanje Europskom unijom, istovremeno teku i aktivnosti koje bi trebale definirati naše sljedeće desetljeće u sustavu Ujedinjenih naroda kroz ponovno ostvarenje članstva u Gospodarskom i socijalnom vijeću, Komisiji za izgradnju mira te Vijeću sigurnosti.

Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je danas predstaviti izložbu koja ocrtava neke od najvažnijih događaja i postignuća Republike Hrvatske u UN-u tijekom posljednja dva i pol desetljeća, za što su posebno zaslužni naši diplomati.

Među uspjesima hrvatskih diplomata spomenuo bih prvenstveno borbu za međunarodno priznanje i primanje u članstvo UN-a, borbu za zaštitu života hrvatskih građana te opstojnost naše mlade države u vihoru Domovinskog rata, osiguranje njezine teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta, uspješnu provedbu misije UNTAES tj. mirne reintegracije istočnoga dijela državnog teritorija i napredak u brojnim aspektima života.

Konačno, dopustite mi da zahvalim i našim suradnicima u pripremi izložbe – ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, a posebice i onim drugim “diplomatima“ koji već dugi niz godina u uniformi s obilježjima i UN-a i RH svojim sudjelovanjem u mirovnim misijama diljem svijeta doprinose globalnom miru i sigurnosti, kao i pozitivnom imidžu Republike Hrvatske.

Zahvaljujem i Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj pošti, koje su odlučile svojim doprinosom dodatno obilježiti današnju važnu obljetnicu izdavanjem prigodne kovanice od 25 kuna te prigodne poštanske marke.

Hvala vam na pažnji!

 

Govor ministra Stiera

Preuzimanje