Zamjenik ministrice Joško Klisović za LIDER: Za nama je godina predanog rada u kojoj smo korjenito promijenili pristup i stil rada

Stvarnost je samo iluzija, premda uporna - rekao je Albert Einstein. Lider nam ovogodišnjim specijalom poručuje da nas je balon godinama napuhivan iluzijama odnio predaleko - u stvarnost kakvu ne želimo. Slažem se!
Vrijeme je da svijet oko sebe prestanemo percipirati i odluke donositi na temelju lijepe slike koju želimo imati o sebi, svojim sposobnostima i vrlinama. Vrijeme je povratka u brutalni svijet realnosti u kojem ne izgledamo tako lijepo, sposobno i uspješno. To je prvi korak na putu prema boljem životu i oporavku gospodarstva. Vrijeme je da na svim razinama društva izvučemo iz sebe najbolje i koncentriramo se na ono što je realno, moguće i ostvarivo s raspoloživim kapacitetima i u zadanim uvjetima. Vrijeme je za pragmatičnost i pronalaženje načina i puta gospodarskog oporavka koji funkcionira u praksi, bez obzira na njegovu ideološku ili teorijsku utemeljenost. Hrvatska vlada dijeli to stajalište.
Četiri elementa oporavka
Ozbiljnost svoje stvarnosti ne podcjenjujemo: previsok proračunski manjak, 12 kvartala silazne putanje BDP-a, minimalne projekcije rasta u 2015, rastući javni dug i previsoka nezaposlenost. Povrh svega toga i prečesta neučinkovitost birokracije i nestabilnost uvjeta poslovanja. Da, 2015. mora biti lišena iluzija, ali ne i svijesti da promjene mogu doći samo uz pametno, predano i zajedničko djelovanje. Gospodarski oporavak temeljni je nacionalni interes i cilj. Zato smo realno sagledali situaciju i identificirali motore koji ga mogu potaknuti. Politiku Vlade u tom smislu tvore četiri elementa na kojima ćemo i u 2015. nastaviti sustavno raditi - poticanje ulaganja, učinkovita upotreba sredstava iz fondova EU, povećanje kupovne moći naših građana i porast izvoza.
Od navedena četiri elementa gospodarskog oporavka izvoz se svojim rezultatima nameće kao najsnažniji i najbrži zamašnjak rasta. Javnost postaje sve svjesnija da nam izvoz nudi odgovore na najakutnija neuralgična pitanja - rast i zapošljavanje. U hrvatskom je slučaju neosporno da smo malo tržište koje nema kapaciteta upiti sve što proizvedemo ili bismo mogli proizvesti. Kupovna moć našeg stanovništva nije dostatna za stvaranje razine potražnje koja je nužna za poticanje dodatne proizvodnje, zaposlenosti, a time i nužno potrebnog rasta BDP-a.
Izvoz nam nudi put. Izvoz nam otvara nova tržišta i osigurava prodaju onoga što proizvedemo. Uspješan izvoz znači veću potražnju za našom robom i uslugama. Veća potražnja pak traži povećanu proizvodnju i novo zapošljavanje, a time i rast BDP-a. Dodatno, izvoz potiče kreiranje novih proizvoda te konkurentnost i izvrsnost nužnu za uspješno poslovanje na brutalnim, ali i unosnim međunarodnim tržištima.
Novi temelji izvozne politike
Naši izvoznici, mnogi samozatajno, to dokazuju svaki dan. Oni otvaraju nova tržišta, kreiraju nove proizvode, zapošljavaju nove ljude, potiču konkurentnost i izvrsnost - izravno podupirući ozdravljenje gospodarstva. Vlada im u tome želi biti partner.
Kao predsjedatelj Vladina Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva mogu reći da su ove godine Vladinim Akcijskim planom za potporu izvozu i novi koncept gospodarske diplomacije postavljeni temelji izvozne politike koja vodi prema gospodarskom oporavku. Porast izvoza u prvih devet mjeseci 2014. za 9,6 posto u odnosu na sukladno lanjsko razdoblje te činjenica da je izvoz u 2014. kontinuirano rastao dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini najbolji su dokaz da nova izvozna politika već donosi rezultate. Taj porast nije posljedica nove statističke metodologije, nego odraz realnog povećanja izvoza i stoga prvi vjesnik proljeća, utemeljene nade u početak ozdravljenja gospodarstva.
Vlada i gospodarska diplomacija u posljednjih su godinu dana učinili konkretan i mjerljiv pomak u uspostavi institucionalnog okvira za potporu izvoznicima. Nismo posegnuli za kratkoročnim lijekovima, već za izgradnjom sustavnog modela i rješenja za probleme koji muče izvoznike. U prošlogodišnjoj sam kolumni najavio da će 2014. biti godina zaokreta - a sada je jasno da je to i bila.
Diplomacija ima mjerljive rezultate
Za nama je godina predanog rada u kojoj smo korjenito promijenili pristup i stil rada. Gospodarska diplomacija počela je ostvarivati prve mjerljive rezultate, uspješno je počelo raditi Vladino Povjerenstvo za internacionalizaciju gospodarstva, a krenula je i provedba Akcijskog plana podrške izvozu. Vanjsku smo politiku tim potezima integrirali s izvoznom i upregnuli u funkciju gospodarskog oporavka. Postigli smo rezultate. Nova gospodarska diplomacija u proteklih je godinu dana pružila 3500 usluga, i to za više od 1300 izvoznika na 111 tržišta. Diplomatska mreža dojavila je više od 950 izvoznih prilika, tj. konkretnih poslova. Postali smo učinkovitiji i odgovorniji, a izvoznici su to prepoznali. Kvalitetu svog rada počeli smo procjenjivati zadovoljstvom naših korisnika - hrvatskih izvoznika.
Ove godine pristiglo nanije više od 200 pisanih, i mnogo više usmenih, zahvala i pohvala izvoznika i poslovnih udruženja. Jedino smo državno tijelo koje je smoglo hrabrosti uputiti svojim korisnicima - izvoznicima i poslovnim udrugama - anketu o njihovu zadovoljstvu našim radom i kvalitetom pružene usluge. Rezultate ankete očekujemo za desetak dana i upoznat ćemo javnost s njima.
Akcijski plan za izvoz Vlada je prihvatila u svibnju. On je skup mjera koje su tražili sami izvoznici. To je plan Vlade i izvoznika i njihov odlučni, zajednički korak naprijed. Obuhvaća niz konkretnih usluga i aktivnosti usmjerenih na potporu izvoznicima u svim fazama izvoza - od početne ideje, preko plasiranja proizvoda u inozemstvo do zaštite pozicije na stranom tržištu.
Izvoz će i dalje rasti
Karakter većine mjera dugoročan je. Da bi u cijelosti postigle željene rezultate, bit će ih potrebno provoditi kontinuirano i uvijek u suradnji s realnim sektorom. Njihov puni učinak bit će vidljiv u 2015. i 2016. Već danas možemo konstatirati porast izvoza od 9,6 posto. Ostvareni uspjeh i sazrelo razumijevanje Vlade bude nadu da će se trend rasta izvoza, a posljedično i oporavka gospodarstva, nastaviti. Posao nije završen - tek je počeo!
U 2105. nastavit ćemo gledati stvarnost bez ružičastih naočala. Hrabro ćemo se i iskreno suočavati s problemima koje ona nosi. Zalagat ćemo se za konsenzus svih društvenih snaga radi zajedničkog doprinosa oporavku gospodarstva, tog prioritetnoga državnog interesa. Tražit ćemo kontinuitet nove izvozne politike i nastavit ćemo zajedno s izvoznicima unapređivati institucionalne mehanizme državne potpore njihovu radu te provoditi mjere Akcijskog plana koje smo zajedno definirali. Pokazat ćemo da reforme počinju od reformiranog rada svakoga od nas na svom radnom mjestu. Ponudit ćemo obrazac uspjeha - izvoznici poslovanju ostalih gospodarstvenika; gospodarska diplomacija reformi državne uprave.
Zaokret smo napravili, sada stvari moramo dovesti do cilja!