Govor ministrice na Ron Brown Forumu

/transkript/

 

Dragi prijatelji, dame i gospodo, dragi organizatori,

 

Veliko mi je zadovoljstvo da mogu večeras sudjelovati u otvaranju Brown Foruma na temu koja nije mogla biti bolje izabrana. Jedan naš američki prijatelj je pred otprilike pola godine rekao: „Vidite, do pred godinu dana Hrvatska nije postojala na energetskoj karti Europe, a danas je jedna od bitnih točaka na toj karti.“ To sa sobom povlači ne samo velike projekte, to sa sobom povlači, gledano pogotovo iz moje perspektive, povlači veliku odgovornost. Pitanje energetske politike postalo je prvorazredno političko pitanje i svakim danom, a ako gledamo vijesti, svakim satom, postaje sve važnije i sve dramatičnije, pitanje gospodarstva, ali u velikoj mjeri i pitanje političke neovisnosti, a ako hoćete i ono temeljno pitanje od kojeg svi počinjeno, a to je pitanje slobode. Pitanje slobode zemlje koja donosi svoje odluke i da osigura prostor u kojem će se njezini građani osjećati sigurno i slobodno.

Zato je dodatno primjereno i mislim dodatno važno da se tema energetike raspravlja na forumu koji nosi ime ministra Browna, čovjeka koji je došao na ove prostore zato da bi upravo pomažući gospodarski razvoj, pomažući gospodarsku suradnju između zemalja u ovoj regiji doprinio jugoistočnoj Europi, doprinio razvoju jugoistočne Europe, doprinio stabilnosti jugoistočne Europe i doprinio miru u jugoistočnoj Europi, također jednoj vrijednosti koju mi u ovom dijelu Europe još uvijek znamo cijeniti, a koji mislim kao tema postaje dodatno važan, također iz dana u dan i dovoljno slikovito se može vidjeti u kojoj mjeri je zapravo pogrešno uzimati i mir i stabilnost kao  što je nešto samo po sebi razumljivo. To je samo po sebi razumljivo sve do onog trenutka u kojem prestaje biti smo po sebi razumljivo , a tada je obično već i malo kasno .

I zbog toga razgovarati o diverzifikaciji izvora, pravaca i dobavljača energenata, u našem slučaju, u ovom trenutku, u prvom redu, koncentrirajući se na plin, je pitanje koje u sebi sadrži i veliki dio odgovora na sve ove ranije spomenute teme. Dakle, kako osigurati u jednoj regiji, koja je u svojoj i nedavnoj povijesti prošla kroz dramatično iskustvo nestabilnosti kako u novonastalim uvjetima osigurati i sigurnost i stabilnost i mir.

U današnjim uvjetima brzi razvoj tehnologije omogućuje iskorištavanje novih potencijala kao što je plin iz škriljevca i to je omogućilo Sjedinjenim Američkim državama da postanu izvoznik energije i da značajno podignu razinu svoje energetske sigurnosti, u kontekstu globalne međuovisnosti. Međutim ni jedna zemlja nije izolirana i nije u potpunosti do kraja energetski neovisna. I u tom pogledu euroatlantsko partnerstvo, a o tome se u velikoj mjeri ovdje radi, dodatno dobiva na značaju i njegova perspektiva stalnog širenja dodatno dobiva na značaju.

Imajući u vidu pojačana istraživanja i razmišljanja o energetskoj politici koja se danas nalazi na agendama gospodarskih vijeća ne samo onih vijeća ministara i unutar Europske unije koja se bave energetikom i gospodarstvom nego koja se u velikoj mjeri zauzimaju dnevne redove vijeća za vanjske poslove Europske unije, postaje jasno u kojoj mjeri je energetska politika i politika naprosto.

Kao što je potvrđeno nedavnim događanjima energetika se u svojoj srži, nalazi se u samoj srži geopolitike, proteže se na niz globalnih pitanja, kao što je pitanje klimatskim promjena i gospodarskog razvoja, održivog razvoja, konkurentnosti, ali kao što sam i rekla sigurnosti i stabilnosti.

Bilo koja vanjska politika, bilo koji međunarodni odnosi, danas se ne mogu ni zamisliti, niti se mogu formirati, i mnoge odluke koje percipiramo kao ekskluzivno političke, danas su utemeljene i na, ili bitno pod utjecajem, i na energetskoj politici, odnosno pod utjecajem energetske politike.

Hrvatska je mala zemlja i to se češće smatra nedostatkom nego prednosti, međutim,  kad govorimo o energetskoj sigurnosti, kad govorimo o diverzifikaciji izvora, pravaca i dobavljača onda je činjenica da je Hrvatska usredotočena na barem tri energetska projekta. To je LNG terminal, to je to je istraživanje i eksploatacija podmorja u Jadranu i to je južni pravac dotoka azerbajdžanskog plina i plina potencijalno iz istočnog Mediterana u Europu  kroz TAP (Trans Adriatic Pipeline ) koji je temeljem odluke konzorcija danas realnost i s druge strane temeljem mogućnosti da se os TAP-a odvoji i plinovod koji će ići po istočnoj našoj obali Jadrana i kroz to osigurati dodatni pravac snabdijevanja.

Ali baš ovdje dolazi na dnevni red, odnosno pokazuje se što znači osigurati energetsku neovisnost jednoj maloj zemlji. To znači automatski osigurati diverzifikaciju pravaca, dobavljača i izvora i za sve oko nas. Jer ako želimo sigurnost sami, jer ako želimo sigurnost, energetsku sigurnost za Hrvatsku, to automatski znači energetsku sigurnost za regiju, to automatski znači energetsku sigurnost i za srednju Europu. Za dio Europe od Jadrana do Baltika pojavljuje se novi genuino europski izvor plina, pojavljuje se novi genuini izvor, dobavljač i pravac kojem plin može postati energent i općenito plin posebno može postati element neovisnosti ovog dijela Europe.

To nije beznačajno ni za ovu temu o kojoj vjerojatno mnogi razmišljamo i svakako vrlo fokusirano razmišljamo, a to je pitanje Ukrajine. Hrvatska stoji pred sporazumom između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine, do kojeg nadam se da će doći, o suradnji u tom području i mnoge stvari koje se danas događaju vjerojatno bi izgledale sasvim drugačije da se s ovom vrstom razmišljanja i energetske neovisnosti počelo ranije i da smo u tom pogledu danas u jednoj energetski drugačijoj Europi. U ovom trenutku, to je naravno, Ukrajina je u prvom redu  sigurnosno pitanje, ali iza svakog, svake nestabilnosti, i iza svakog potencijalnog konflikta dolazi dogovor dolazi neka vrsta rješenja i neka vrsta sporazuma. Taj sporazum za Europu, za srednju Europu, za istočnu Europu, susjede Europske unije, pa i za Hrvatsku, taj sporazum je danas nezamisliv bez jasne energetske politike, bez jasne energetske neovisnosti.

Ta neovisnost je djelomično međuovisnost, dakle međuovisnost zemalja koja kroz to sa sobom donosi i stabilnost i potrebu i nužnost dogovora, sporazuma i političkih rješenja. I zbog toga ovo o  čemu ćete raspravljati na Brown Forumu je, uz gospodarstvo, uz očite i racionalne ekonomske interese je i pitanje budućnosti Europe. I mislim da ne pretjerujem kad kažem da Europa u sferi stabilnosti i neovisnost istočne i jugoistočne i srednje Europe ne postoji. To znači da Europa  bez efikasne i uspješne energetske politike ne postoji. I zbog toga u raspravama koje ćete voditi posljedice su uvijek i puno šire od onih koje su za nas također vrlo značajne u ovom trenutku, a to su gospodarske posljedice, posljedice su političkog postojanja Europe.

Mislim da to, koliko god možda dramatično, zvuči gledajući situaciju danas nije pretjerano zato mi je dodatno drago da ste izabrali ovu temu da je ona na spomen na Rona Browna koji apsolutno bi moga biti ponosan na ono kako se jugoistok Europe sa svim svojim poteškoćama razvijao, kako danas surađuje, umjesto da ratuje ali o tome da je svjestan da sigurnost i budućnost ovog dijela svijeta ovisi o temi koja je važna tema ovog Ron Brown Foruma. Želim vam zbog toga i vama ali i svima nama skupa da uspijete ne samo u vašim raspravama nego i u realizaciji projekata  zbog kojih ste svi ovdje.