Kolinda ide na visoku poziciju u diplomaciji

Novi ministar vanjskih poslova u svom prvom intervjuu po imenovanju progovara o najaktualnijim problemima u pristupu EU, odnosima sa susjedima, svojoj prethodnici.
=S Kolindom me ne vežu samo poslovne nego i prijateljske veze. Dobro je odradila mandat.
-Zašto je smijenjena ako je dobro odradila mandat?
=Kolinda nije smijenjena.
- Zašto onda sada vi sjedite na njenom mjestu?
= Stoga što mi je u ovom mandatu povjerena ta zadaća i ja je mislim obavljati s najvećim žarom i odgovornošću.
-I vaša prethodnica je bila promovirana kao mlada nada HDZ-a, pa je bez jasnih razloga degradirana. Pribojavate li se da će Vas snaći ista sudbina?
=Ne bih rekao da je Kolinda degradirana, ona ne napušta ni politiku niti diplomaciju, bit će na vrlo visokoj dužnosti unutar sustava.
-Veleposlaničko mjesto?
=O tome ne mogu govoriti.
-Hoće li Hrvatska ući u EU za Vašeg mandata?
=Hoće.
-Hannes Swoboda scenariju ulaska Hrvatske u EU do 2011. daje 25-30 posto šansi.
= Iznenadila me ta procjena jer je Swoboda dosad naglašavao kako smatra da će Hrvatska postati članica EU do kraja desetljeća. Nelogično je to što ističe da će Hrvatska, ako završi pregovore do početka 2009. godine, tek 2011. postati članica EU. Mislim da će ratifikacija trajati kraće.
-U kampanji 2003. HDZ je uvjeravao da Hrvatska može u EU do 2007., a prije manje od godinu dana tvrdili ste da će Hrvati glasati na europskim izborima 2009. Sada je upitna i 2011. godina. Tko je krivac za usporavanje pregovora?
=Naš cilj je završiti pregovore do 2009., a potom slijede ratifikacije. Ne stoji procjena da bi to trebalo biti tek 2011. godine. Nismo zadovoljni dinamikom pregovora jer ona odudara od dobrih političkih ocjena koje možemo pročitati u izvješćima EU o Hrvatskoj.
- Da, pregovori su ušli u treću godinu, a nije zatvoreno niti jedno poglavlje o kojem se pregovara. Nije li to neuspjeh?
= Zatvorili smo privremeno dva poglavlja.
-Da, ali ona o kojima se nije ni pregovaralo.
= Mi bismo željeli da pregovori idu brže, smatramo da postoje kapaciteti i na strani EU da se oni odvijaju brže. Najave su da bi 2008. trebala biti godina otvaranja i zatvaranja velikog broja poglavlja.
-Javnost ne vidi ubrzavanje nego usporavanje pregovora. Slovenci prijete blokadom poglavlja o ribarstvu, EK je odgodila ono o pravosuđu...
=Netočno, ne radi se o odgodi pregovora o pravosuđu nego o uvođenju mjerila za otvaranje pregovora. Dosad imamo 60-ak takvih mjerila u drugim poglavljima. Informacija koja je otišla od strane pojedinih medija i najveće oporbene stranke naprosto nije točna. Pregovori počinju čim se ispune mjerila.
-Ali ne počinju sada jer nam je pravosuđe u takvom stanju da EU ne želi čak ni otvoriti pregovore!
=Za sva poglavlja postoje mjerila za zatvaranje pregovora, a za značajan broj i za njihovo otvaranje, ne samo za ovo o pravosuđu. To je, kad je u pitanju ova runda proširenja, redovita procedura.
-EU ocjenjuje da nam je pravosuđe tako katastrofalno da o tome ne može ni razgovarati, a za Vas je to redovita procedura?!
=Želim reći da mjerila u nekim poglavljima nisu ništa novo. Procjena EK je da moramo još ispuniti neke kriterije da bismo započeli pregovore.
- Jedno od mjerila je i jačanje integriteta sudstva u postupcima za ratne zločine. Koliko je ispunjavanju mjerila ‘pomogla’ odluka Sabora da Glavašu ostavi imunitet za pritvaranje?
=Odluka Sabora je u skladu s Ustavom i zakonom. Radi se o odluci najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj i ja je nemam što komentirati.
Čekamo poteze predsjednika Srbije
-Što bi za Hrvatsku značio izbor radikala Nikolića za predsjednika Srbije?
=Odnosi između Hrvatske i Srbije su ključni za stabilnost ovog dijela Europe i mi s velikom pozornošću pratimo što se događa na izborima u Srbiji. Ne bih želio unaprijed govoriti što za nas znači pobjeda bilo kojega od kandidata dok se ona ne dogodi i dok ne vidimo koji bi bili prvi potezi ljudi koji će doći na vlast u Srbiji. Ne želimo unaprijed suditi.
-Hoćete li čestitati Nikoliću ako pobijedi?
=Ja kao ministar vanjskih poslova čestitam ministru vanjskih poslova.
-Pitanje je:hoće li Hrvatska a’priori zamrznuti suradnju sa Srbijom ako pobjedi Nikolić?
=Vjerujem da će se Srbija nastaviti razvijati u smjeru europske suradnje i dobrosusjedstva, a ne radikalizacije i povratka na poraženu politiku iz recentne prošlosti.
Ne pristajemo na ucjene oko ZERP-a
Gordan Jandroković komentirao je ultimatum slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji je zatražio od Hrvatske da u roku od sedam dana povuče odluku o ZERP-u:
=To je odluka Sabora RH, donesena na temelju UN-ove Konvencije o pravu mora iz 1962. i Hrvatska je imala pravo donijeti takvu odluku. Očito je da naši susjedi iz Italije i Slovenije imaju određenih problema s tom odlukom i stoga je premijer predložio kvadrilateralni sastanak između Hrvatske, Slovenije, Italije i EK na kojem bi se riješila sporna pitanja, kaže Jandroković dodajući da Hrvatska ne može pristajati ni na kakve ucjene sa slovenske strane.
Kad je riječ o dokumentu koji je oko ZERP-a potpisao državni tajnik u MVP, Hido Biščević, novi ministar Jandroković tvrdi kako taj dokument nema međunarodnopravnu važnost, da se radi o usuglašenom zapisniku koji ne bi trebao opterećivati Hrvatsku.