Odlazak HV-a u Irak olakšat će UN

-Hrvatsko približavanje Europskoj uniji prioritet je naše vanjske politike. Kako se to odražava na rad Stalne misije RH koju vodite u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku?
=Hrvatska kao zemlja u procesu stabilizacije i pridruživanja EU aktivno surađuje u New Yorku s članicama EU, kroz nove okvire jačanja i promicanja zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije. Tijekom 58. zasjedanja Opće skupštine, počevši od prosinca, Hrvatska se službeno svrstava uz pojedine govore i izjave EU koje, u ime Unije, u Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini iznosi zemlja predsjedateljica EU. To smo počeli činiti tijekom talijanskog predsjedanja EU, a sada nastavljamo u sklopu predsjedanja Irske. Dosad smo se svrstali uz EU 18 puta, na pitanjima u rasponu od ljudskih prava i razoružanja, pa do situacije u zapadnoj Africi ili na Bliskom istoku.

-Svrstava li se Hrvatska automatizmom uz stavove EU i na koji se način prepoznaje da je svrstana u određenom slučaju?
=EU svaki put ponudi Hrvatskoj, kao i drugim zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja, da se svrsta uz određen govor ili službeni stav. Na Hrvatskoj je da sama odluči hoće li to učiniti, i mi to činimo od slučaja do slučaja.
Kad se svrstavamo, veleposlanik Irske - koji sada čita sve govore u UN-u uime EU - na početku govora pročita koje su se sve zemlje svrstale uz taj govor, te pritom imenom navede i Hrvatsku. Moram reći da je lijep osjećaj čuti ime Hrvatske u istom kontekstu sa 25 zemalja EU i zemljama kandidatima.

-Kakvo je na East Riveru mišljenje o radu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, ima li naznaka da je Vijeće sigurnosti spremno privesti njegov rad kraju?
=Vijeće sigurnosti u kolovozu prošle godine prihvatilo je rezoluciju 1503, kojom je definirana takozvana izlazna strategija Tribunala u Haagu.
Sud bi trebao završiti rad do kraja 2010. godine. Rezolucijom se preporučilo da se tužiteljstvo ubuduće usmjeri samo na slučajeve najviše zapovjedne odgovornosti, a predviđena je i mogućnost prepuštanja nekih slučajeva iz Haaga domaćim pravosuđima zemalja. Sud je velik financijski teret UN-a, njegov je godišnji trošak oko 100 milijuna dolara, te u Vijeću sigurnosti dominira spremnost da se izlazna strategija provede u zacrtanim rokovima.

-Pridonosi li to političkom dijalogu između Hrvatske i EU, imate li dojam da su naši odnosi s Bruxellesom u usponu?
=U svakom slučaju. Politički dijalog s EU u sklopu UN-a produbljuje se i dobiva konkretne institucionalne okvire, uključujući naše povremene konzultacije u New Yorku s EU trojkom. Dodatno, i kroz neke simbolične poteze, EU potvrđuje da nas svrstava u veliku europsku obitelj.

-Hrvatska aktivno sudjeluje u mirovnim operacijama UN-a. Kakve su ocjene toga sudjelovanja u New Yorku? Jesmo li spremni i za Irak?
=Hrvatski pripadnici koji sudjeluju u pet mirovnih misija UN-a ocijenjeni su visokim ocjenama kao odlično uvježbani i odgovorni u ispunjavanju svojih zadaća. Takva aktivna uloga Hrvatske vrijedna je investicija u jačanje našeg međunarodnog položaja i važan pokazatelj spremnosti Hrvatske za članstvo u UN-u.
Vijeće sigurnosti trebalo bi dati novi mandat za povratak misije UN-a u Irak, koja bi bila usmjerena na jačanje poslijeratne stabilnosti, demokratske i gospodarske obnove zemlje. Nema sumnje da bi okvir UN-a mnogim zemljama, pa tako i Hrvatskoj, olakšao donošenje odluke o upućivanju vojnika u Irak.

-Hrvatsku ste kandidirali za mjesto u Vijeću sigurnosti u dvogodišnjem mandatu koji počinje 2008. godine. Kakve su nam šanse da dobijemo tu prestižnu poziciju?
=Izbori za mandat za koji se kandidira Hrvatska bit će u jesen 2007. godine, no zbog važnosti i prestiža koje članstvo u Vijeću sigurnosti donosi, lobiranje je već uvelike počelo. Odlučuje se glasovima Opće skupštine, gdje svaki glas od njih 191 ima jednaku težinu - i onaj San Marina i Nepala, kao i glasovi SAD-a ili Kine. Konkurencija su nam Češka i Gruzija. Sa zadovoljstvom mogu reći da nam već u ovoj ranoj fazi potporu iskazuje niz zemalja iz našega šireg susjedstva, kao i neke članice EU, ali i zemlje iz drugih dijelova svijeta.

Moguće iznvanredno izvješće Carle del Ponte

-Kad se očekuje novo izvješće glavne tužiteljice Haaškog tribunala pred Vijećem sigurnosti?
=Glavna tužiteljica podnosi redovito izvješće o radu jednom godišnje, potkraj rujna ili početkom listopada. Među diplomatima postoje razmišljanja da se od Carle del Ponte zatraži da podnosi izvješća svakih šest mjeseci, kako bi se osigurala uspješna provedba izlazne strategije Tribunala. VS može zatražiti i izvanredno izvješće, ako bude potrebe.