Za Mesićeve prigovore doznao sam iz medija

Zbog izjave izrečene za službenog posjeta Izraelu, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul bio je ovaj tjedan meta kritika, među ostalim i iz Ureda predsjednika države. S iste adrese MVP-u se prigovara zbog ponašanja pojedinih hrvatskih veleposlanika. Za ovog intervjua moglo se opaziti da ministar zbog svega toga nije sretan, ali pazi da ne zapadne u oštrinu koja bi dodatno mutila odnose između Banskih dvora i Pantovčaka.

-U Izraelu ste, citiram, izjavili: "Teško je reći s kim bi Izrael trebao pregovarati s palestinske strane i mi smo zabrinuti što nema jasnog partnera, te se nadamo da će Palestinci uspjeti pronaći odgovarajuće vodstvo." Razumijete li zašto je to ovdje protumačeno kao narušavanje uravnoteženog odnosa prema izraelskoj i palestinskoj strani?
=Ne sasvim jer nisam ušao u unutarnje stvari Palestine, nego sam rekao nešto što kažu i drugi. Rekao je to, na primjer, egipatski ministar vanjskih poslova upravo ovih dana. Svojim odgovorom sigurno nisam pokušao nikoga nametnuti niti eliminirati. Sve se događalo nakon što je zbog terorističkog napada u ponedjeljak u Izraelu bio odgođen nastavak pregovora s palestinskim premijerom. Tada je pokrenuta priča o tome tko treba pregovarati, a tko ne. Odgovorio sam vrlo uopćeno da palestinski narod treba odrediti tko će ga predstavljati u mirovnim pregovorima, ne spominjući Arafata ni ikoga osobno.

-Biste li danas, radi jasnoće, odgovorili drukčije?
=Vjerojatno bih drukčije odgovorio, ali ne zato što smatram da sam rekao nešto krivo. Rekao bih drukčije kako se ne bi dogodilo da se maskira činjenica da je riječ o vrlo uspješnom državnom posjetu Izraelu i uspostavi dobrih odnosa.

-Predsjednik Mesić potvrdio je za medije da će o tome razgovarati s vama kad se vrati s puta po arapskim zemljama. Je li on s vama već razgovarao o tome i je li dogovoreno kad ćete se sastati?
=Predsjednik Mesić i ja razgovarali smo u vrijeme mog posjeta Izraelu. Ta je tema spomenuta usput, ali nije problematizirana. Razgovarali smo o tome što ću reći predsjedniku Izraela kojemu sam prenio Mesićeve pozdrave i osobnu poruku. Dogovor je da nastavimo u sklopu redovitih sastanaka zajedno s predsjednicima Vlade i Sabora u kojima i ja sudjelujem. Ali, nije bilo govora o nekom posebnom sastanku, pogotovo ne o tome da se mene poziva na nekakav razgovor. To ne bi bilo primjereno organizaciji naše države ni ustavnim ovlastima predsjednika države i mene kao ministra, a ni dobroj suradnji koju smo imali s Uredom predsjednika i koju ćemo, uvjeren sam, imati i ubuduće.

-Prošli tjedan iz Mesićeva ureda prigovoreno vam je i zbog toga jer pojedini veleposlanici navodno preskaču šefa države ne šaljući mu svoje izvještaje. Kakva su zapravo pravila, kome točno hrvatski veleposlanik mora slati svoje izvještaje?
=U svim organiziranim državama veleposlanici šalju izvještaje ponajprije ministarstvu vanjskih poslova, a ono ih šalje drugima. U našoj je praksi uvriježeno da se izvještaji šalju izravno i premijeru i predsjedniku države. Znači, Ministarstvo vanjskih poslova ne filtrira odlazak tih izvještaja. Tu smo praksu naslijedili, nismo je mijenjali i ne namjeravamo je promijeniti. Kategorički tvrdim da nijedan veleposlanik nije iz ministarstva dobio instrukcije da ne šalje bilješke na način na koji se to radi još od 90-ih godina.

-Je li se predsjednik Mesić, odnosno njegov ured, požalio izravno MVP-u da pojedini veleposlanici ne šalju bilješke?
=Niti mi se Mesić požalio niti znam o kojim je izvještajima riječ. Uopće mi nije jasno kako to netko zna da postoji izvještaj koji je naslovljen samo na mene i na premijera. Tog izvještaja jednostavno nije bilo i nije došao ni do mene. Očito je riječ o nekim fantomskim bilješkama i ne znam kome služi da se o tome govori. U ovom ministarstvu i u Vladi zalagat ćemo se za suradnju s predsjednikom države jer smo u zajedničkom poslu i sukreiramo vanjsku politiku. Ne želim stvoriti atmosferu u kojoj ta suradnja ne bi bila dobra. Poštujem instituciju predsjednika države i njega osobno. Ako postoje problemi, očekujem da u redovitim konzultacijama između Vlade, parlamenta i predsjednika države to bude rečeno i raspravljeno. Ni na jednom dosadašnjem sastanku nisam primijetio znakove loše komunikacije. Doista sam o tome doznao iz novina.

-Hoće li veleposlanik u Haagu Frane Krnić, koji je posebno apostrofiran, snositi posljedice? Jeste li istražili je li on doista propustio nešto napraviti?
=Gospodin Krnić jedan je od vrhunskih profesionalaca. On nije učinio nikakav propust, barem koliko ja znam, a osim toga, nitko me službeno i nije upozorio na to da je Krnić nešto propustio.

-Prigovori na vašu adresu iz Mesićeva ureda u političkim se krugovima tumače i kao udarac ili protuudarac samom Sanaderu. Nagađanja idu dotle da Mesićevi prigovori proizlaze iz ljutnje što je morao pristati na smjenu Tureka.
=Ako se gledaju medijski napisi, to bi se moglo tako interpretirati. No, ova je vlada suviše čvrsta i suviše koncentrirana na bitne ciljeve da bi se tom metodom išta moglo postići. Žao mi je što puno više publiciteta dobivaju ovakve teme nego, na primjer, činjenica da su u srijedu predsjednik Chirac i kancelar Schroder zajedno iskazali potporu Hrvatskoj na putu prema EU. Mene osobno ti bočni udari neće zaustaviti, a siguran sam da neće zaustaviti ni Vladu. Neće nas moći navesti ni na to da počnemo igrati sitne politikantske igre. Posao je opozicije da nas kritizira. Smeta mi kad se u tome pretjera, ali živimo u vrijeme kad se demokratska kultura još uvijek razvija i treba imati razumijevanja.

-Postoji li nešto novo u vezi s objavom avisa i hrvatske kandidature otkako su Markač i Čermak dobrovoljno otišli u Haag?
=Iako nije popularno govoriti o datumima, pretpostavljam da će avis biti objavljen u drugoj polovici ili potkraj travnja. Nama odgovara svaki termin koji ostavlja dovoljno vremena za konzultacije između dobivanja avisa i Europskog vijeća koje će odlučivati o statusu Hrvatske 17. ili 18. lipnja. Početak pregovora s EU realno je očekivati oko Nove godine. To bi odgovaralo nama, a mislim da bi odgovaralo i EU.

-Hrvatska je predajom Markača i Čermaka napravila pozitivan iskorak u odnosima s Haagom. Hoće li se, zbog optužaba za "zločinački plan" i kvalifikacija koje slijede u optužnicama za zločine u BiH, pojačati unutarnje podjele i očekujete li posljedice za popularnost HDZ-a?
=HDZ je dokazao zrelost kao stranka, a i u kampanji smo isticali da nema alternative punoj suradnji s Haaškim sudom. Uvjeren sam da će naši birači, a i najšira javnost, prihvatiti tu politiku Vlade. No, politika je umijeće mogućeg. Živimo u svijetu koji je određen nekim bivšim događajima, a i trenutačnim vanjskopolitičkim konstelacijama. Uvjeren sam da neće biti zaoštravanja na unutarnjem planu.

-Je li točno da ste jedan od glavnih stratega HDZ-a?
=Ključna osoba HDZ-a jest dr. Ivo Sanader. On je uspio najprije u stranci, a onda i u Vladi napraviti dobar tim suradnika. Smatram da imam važnu ulogu, ali samo kao dio tima koji uključuje više ljudi.

-Našli ste se na udaru medija zbog porezne kartice u kojoj ste naveli prihod od 10 tisuća kuna od iznajmljivanja, a kasnije ste potvrdili da je do otkazivanja najma prihod bio tri tisuće eura. Jeste li na taj novac platili državi porez, a Zagrebu prirez?
=Prijavio sam ugovor o najmu i platio sve porezne obveze. Razumijem interes medija i javnosti, no nisam siguran da je on uvijek motiviran samo željom za istinom i da ponekad u tome nema i političkih igara. Smatram da nije slučajno što se dogodila serija napada na dr. Hebranga, a i na mene. Teme su se mijenjale, ali je napad tekao. Apsurdno je da me napadaju i zbog pregovora s EU o poljoprivredi. Očito je da postoji tendencija napada na Vladu i HDZ, što nam ponekad teško pada, ali nas neće odvratiti od ciljeva.

-Zašto isključujete mogućnost da ste i vi iz vlasti griješili? Dojam je da niste dovoljno svjesni promjena koje su se u posljednje četiri godine dogodile u društvu, pogotovo u medijima?
=To je sigurno točno, barem što se tiče mene. U 90-ima sam donekle poznavao medijsku scenu, ali onda sam četiri godine proveo u SAD-u, a sad primjećujem promjene. Volio bih kad bi se više primjenjivao afirmativan pristup, o čemu se mora brinuti svaka ozbiljna politička stranka. Ja, pak, u prvom redu vodim brigu o tome kako odraditi posao i ostvariti cilj.

Nećemo predložiti slanje HV-a u Irak

-Je li u pozadini te priče i vaš odnos prema SAD-u, konkretno prema ratu u Iraku, s obzirom na to da vam se predbacuje da ste više naklonjeni američkoj nego europskoj opciji, a predsjednik Mesić od prvog se dana protivio američkoj intervenciji?
=Tu tezu šire oni koji se u politici žele služiti svim sredstvima. Zalažem se za dobre odnose s Amerikom, ali naš je prioritet ući u Europsku uniju. Prigovaraju mi za moje dobre veze u SAD-u. Ja, naprotiv, smatram da je to jednom ministru vanjskih poslova kompliment. No, imam dobre veze i u Europi. U jednom sam danu, prošlog petka, razgovarao sa 11 europskih ministara vanjskih poslova. Imam privatne brojeve telefona većine europskih ministara. Moglo bi se isto tako reći da sam jako proeuropski usmjeren, i to je točno. Što se tiče rata u Iraku, u ova tri mjeseca otkako je HDZ došao na vlast nitko službeno nije upitao za sudjelovanje hrvatskih vojnika u Iraku niti je to od nas zatraženo.

-Hoće li Vlada predložiti Saboru slanje vojnika u Irak?
=To sigurno ne namjeravamo predložiti.