Istrijani bi mogli biti izvrsni diplomati

(...)
Kanim reformirati Diplomatsku akademiju
Pretpostavljam da ste se primili ovoga posla računajući na duži rok, odnosno i nakon predstojećih parlamentarnih izbora, pa i ako se promijeni aktualna vlast?
- (...) Ušao sam u ovaj posao i s namjerom da predložim reformu Diplomatske akademije i to provedem do kraja neovisno tko je na vlasti. (...) Imam ambicija od ove institucije napraviti jednu evropsku, uglednu akademiju za profil malih država.

Diplomatska akademija “proizvodi”diplomate?
- Da, osposobljava nove, odnosno doeducira postojeće. Ima dva programa ...

To je ono: čovjek bi htio biti u diplomaciji pa se javi, riješi neki test...?
- Ne baš tako. Za sada je situacija takva da su polaznici te akademije dominantno bili iz ministarstava, ne samo vanjskih poslova nego i drugih, a imali su ambiciju prijeći u diplomaciju. Ali ima i ljudi sa strane.
(...)

Dobro, ali kako “običan čovjek” može doći u tu akademiju?
- Do sada ga je netko morao predložiti. Međutim, kanim, a to sam rekao kad sam se prihvatio ovoga posla, u listopadu predložiti veliku reformu Diplomatske akademije jer je ovakva kakva je došla do svog optimuma. Treba početi s novim konceptom. Po meni bi najveće novosti trebale biti da se akademija priznaje na razini poslijediplomskog studija te otvori i polaznicima izvan Ministarstva, primjerice prema svijetu businessa jer su za takvu edukaciju zainteresirane i multinacionalne kompanije. Trebalo bi je otvoriti i prema mladima koji imaju diplomatskih ambicija, pa čak i na način da polaznici sufinanciraju dio obrazovanja. Namjera mi je povećati krug predavača, a posebno proširiti suradnju s ovakvim akademijama u svijetu. Eto, upravo koncem rujna smo u Dubrovniku domaćini međunarodnog susreta diplomatskih akademija, očekujemo sudionike iz 70 zemalja pa ga kanim iskoristiti za uspostavljanje suradnje. (...)