Ministar Gordan Jandroković boravit će, na poziv ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechija, u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini od 28. veljače do 3. ožujka 2010. godine

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će, na poziv ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechija, u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini od 28. veljače do 3. ožujka 2010. godine.

Uz susret sa svojim domaćinom, kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem, u ponedjeljak, 1. ožujka 2010. godine, ministar Jandroković susrest će se i s potpredsjednikom Narodne Republike Kine Xi Jinpingom te drugim visokim dužnosnicima Narodne Republike Kine. Ministar Jandroković održat će i predavanje o perspektivama hrvatsko-kineskih odnosa na Kineskom institutu za međunarodne studije.

Ovaj posjet predstavlja nastavak političkog dijaloga na razini ministara vanjskih poslova, a to je prigoda za razmatranje stanja ukupnih bilateralnih odnosa, kao i za razmjenu mišljenja o hrvatskim i kineskim vanjskopolitičkim prioritetima, te o nekim globalnim temama koje predstavljaju izazov za međunarodnu zajednicu.

Službeni posjet ministra Jandrokovića bit će prigoda za razgovor i o bilateralnim gospodarskim odnosima, prvenstveno o potrebi ulaganja dodatnih napora za smanjenje hrvatskog deficita u robnoj razmjeni i kineskim investicijama u infrastrukturne projekte u Republici Hrvatskoj.

Od konkretnijih gospodarskih projekata o kojima će biti riječi tijekom službenog boravka u Kini naglasak će se staviti na projekte modernizacije željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, Zračne luke Zagreb i Luke Rijeka.

Republika Hrvatska čvrsto je opredijeljena nastaviti razvijati i produbljivati parterske odnose s Narodnom Republikom Kinom s kojom ima razvijenu bilateralnu suradnju na svim područjima od obostranog interesa kao što su primjerice znanost, obrazovanje, kultura, zdravstvo, poljoprivreda, međuparlamentarna suradnja, međugradska i međuregionalna suradnja.

Republika Hrvatska će se ove godine Kini predstaviti i kroz sudjelovanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju.