Prezentacija bilateralnih pretpristupnih programa pomoći Kraljevine Nizozemske koji su otvoreni Republici Hrvatskoj.

Prezentacija bilateralnih pretpristupnih programa pomoći koje Kraljevina Nizozemska pruža Republici Hrvatskoj, koja će se održati u utorak 8. studenog 2005. godine, u 10.00 sati u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Multimedijalna dvorana, Petretićev trg 2, Zagreb, bit će otvorena za medije te je omogućeno vrijeme za novinska pitanja.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija zadužen za koordinaciju programa pomoći i suradnje s Europskom unijom, Davor Čilić, osvrnut će se na značenje pretpristupne pomoći u kontekstu otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom.

S nizozemske će strane veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Lionel Veer, pružit pregled dosadašnje te predstaviti perspektive buduće suradnje, a zamjenik direktora provedbene agencije nizozemskog Ministarstva gospodarstva, Chris Baare, obrazložit će natječajni postupak te metodologiju prijave za nizozemske pretpristupne programe pomoći.

Kraljevina Nizozemska među najvažnijim je partnerima Republike Hrvatske po pitanju financijske i tehničke pomoći u pripremama Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Od 2001. godine ta se bilateralna suradnja intenzivira i izgrađuje putem novih programa pretpristupne pomoći Vlade Kraljevine Nizozemske. Tijelima državne uprave Republike Hrvatske dostupna su tri programa pomoći – Matra, Matra-flex i Matra PSO - s ciljem pružanja tehničke pomoći u ispunjavanju kriterija za članstvo u Europskoj uniji u području usvajanja i provedbe pravne stečevine Europskih zajednica te jačanja administrativnih sposobnosti.

Obavještavamo novinare, televizijske snimatelje i fotoreportere da svoj dolazak na prezentaciju u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija najave do ponedjeljka, 7. studenog 2005. godine, do 14.00 sati, Uredu glasnogovornice na telefon 45 97 704, faks 45 69 973 ili na e-mail glasnogovornica@mvp.hr.
Novinari, televizijski snimatelji i fotoreporteri moraju doći u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Petretićev trg 2, Zagreb, u utorak, 8. studenog  2005., do 9.50 sati.