O medijskom praćenju opće rasprave 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 19. – 27. rujna 2006. godine

Prema informacijama koje je dostavio Odjel za javno informiranje Tajništva UN-a u svezi praćenja opće rasprave na 61. zasjedanju Opće skupštine (OS) od strane medija od 19. do 27. rujna 2006. godine, želimo izvijestit redakcije o sljedećem:

  • Akreditacije za novinare moraju se zatražiti izravno od UN-a. Sve upute o akreditaciji mogu se vidjeti na web stranici akreditacije UN-a http://www.un.org/media/accreditation i mogu se izvršiti i elektronskim putem.
  • Za događaje u UN-u koje žele pratiti, novinari moraju predvidjeti da dođu oko sat vremena ranije zbog sigurnosne provjere. U podrumu UN-a u konferencijskog dvorani 1 bit će novinarski centar, budući da novinari, osim u posebnim slučajevima i na posebnim mjestima neće imati pristup 2. katu, koji je rezerviran isključivo za predstavnike zemalja članica.
  • Za novinare je postavljen poseban šator na uglu 47. istočne ulice i Prve avenije, gdje se podiže akreditacija i obavlja sigurnosni pregled. Na 3. katu, koji je uobičajeno rezerviran za novinare i na kojem se nalaze stalni dopisnici iz UN-a, bit će postavljen poseban pult na koji će se novinari morati prijaviti svaki puta kada dođu u UN i žele biti nazočni određenom događaju. Na web stranicama News Centera UN-a postoji link za Media Alert na kojem se najavljuju službeni događaji, a karte za novinarsku galeriju Opće skupštine bit će dijeljene svaki dan na osnovi „tko prije dođe, dobit će kartu“.
  • Prigodom govora šefa države ili vlade, bit će, kao i prošlih godina, mogućnost snimanja govora i nazočnosti novinara u novinarskoj kabini od strane nacionalnih medija. Za sve ostale događaje TV kamere se neće moći upotrebljavati osim u slučaju bilateralnih sastanka i to tek po prethodnom odobrenju predstavnika jedne od zemalja članica koje sudjeluju u bilateralnom sastanku. Kako će UN televizija sve snimati, moći će se na poolu dobiti materijali od interesa.

Sve informacije o medijskom praćenju opće rasprave na 61. zasjedanju Opće skupštine mogu se naći na web stranici UN http://www.un.org/media/accreditation/resources.htm