Najava 18/03

U Dubrovniku će se u petak, 7. ožujka 2003. godine održat sastanak ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonina Picule, Albanije Ilira Mete i Makedonije Ilinke Mitreve.

Sastanak se održava slijedom američko-jadranske inicijative koja ima za cilj što perspektivniji prijem triju zemalja u NATO, te predstavlja događaj što prethodi potpisivanju Povelje o partnerstvu između Sjedinjenih Američkih Država, Republike Albanije, Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Potpisivanje se predviđa u drugoj polovici ožujka o.g. u Washingtonu.

Američko-jadranska povelja je dokument koji bi treba poticati započete reforme oružanih snaga. Suradnja triju zemalja bit će u duhu dosadašnjeg rada Vilnius skupine, gdje je težište bilo na zajedničkom lobiranju i potpori ka uključenju u NATO.

Sastanku će se priključiti i veleposlanik SAD-a Lawrence Rossin, koji će predstavljati američku stranu, kao partnera u procesu.


Na pozornost medijima: Sastanak izaslanstava održat će se u petak, 7. ožujka s početkom u 10.30 sati u Hotelu Argentina u Dubrovniku, a ministri će se obratiti novinarima u 11.15 sati na istom mjestu.
Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka u 10.30. Kako bi im bio omogućen ulaz moraju do 10.15 sati biti u predvorju Hotela Argentina. Novinari trebaju biti u Hotelu Argentina do 11.00 sati radi praćenja konferencije za tisak.