Ministrica Pusić u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu


Prva potpredsjednica  Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će od 23. do 28. veljače u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu.

Službeni posjet prve potpredsjednice Vlade i mvep Pusić Kolumbiji, 25. i 26. veljače prvi je posjet jednog visokog hrvatskog državnog dužnosnika toj zemlji još od uspostave bilateralnih odnosa prije dvadeset godina. To je ujedno i uzvratni posjet, s obzirom da je kolumbijska ministrica vanjskih poslova María Ángela Holguín Cuéllar boravila u posjetu Hrvatskoj prošle godine kada je posjetila i DOKING. U Kolumbiji će u ministričinom izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan biti i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.

Osim sa svojim domaćinom, ministricom vanjskih poslova Holguín Cuéllar, ministrica Pusić sastat će se sa Jorgeom Enriqueom Bedoyom, zamjenikom ministra obrane Republike Kolumbije za međunarodne i političke poslove, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja.

Kolumbija je u središtu aktivnosti EU u Latinskoj Americi jer se radi o zemlji primateljici najvećeg volumena razvojne pomoći EU u tom dijelu svijeta. Hrvatska je još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja (obuka, regulatorni okvir minskog djelovanja), koji se provode uz potporu MVEP-a (u počecima se suradnja odvijala u sklopu programa Organizacije Američkih Država u Kolumbiji, a zatim je prešla u sustav bilateralne razvoje suradnje Hrvatska-Kolumbija). Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje izravno su zaduženi za implementaciju projekata u Kolumbiji, a potpisivanjem sporazuma učvrstit će se prisutnost Hrvatske u Kolumbiji u tom sektoru čime se otvara mogućnost provedbe drugih bilateralnih razvojnih projekata.
Aktivnosti HCR-a u Kolumbiji i suradnja s Ministarstvom obrane, omogućili su plasman strojeva za razminiranje DOK-ING-a na tržište Kolumbije što predstavlja uspješan primjer korištenja sustava razvojne suradnje u funkciji promicanja gospodarstva, a tvrtka Šestan-Busch ima i službenog predstavnika u Bogoti.