Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak, 16. travnja 2018. godine u Luxembourgu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council).

Vijeće će raspravljati o Rusiji, u svjetlu najnovijih događanja vezano uz napad kemijskim sredstvom u Salisburyju te nastavno na Zaključke Europskog vijeća od 22.-23. ožujka o.g. i dogovor o djelovanju u zajedničkom okviru. Razmotrit će se provedba pet načela u odnosima EU i Rusije, koja je Vijeće utvrdilo u ožujku 2016. godine.

O Iranu će ministri razgovarati u kontekstu daljnjeg pristupa u cilju očuvanja provedbe sporazuma o iranskom nuklearnom programu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Rasprava o zapadnom Balkanu se održava nastavno na objavu strategije Europske komisije o vjerodostojnoj perspektivi proširenja i pojačanom angažmanu EU-a sa Zapadnim Balkanom, 6. veljače 2018. godine, te u cilju pripreme sastanka na vrhu između EU-a i država zapadnog Balkana, koji će se održati 17. svibnja u Sofiji. Naglasak će biti na sigurnosnim aspektima.

Također, Vijeće će se kratko osvrnuti na instrumente financiranja vanjskog djelovanja EU u kontekstu predstojećih rasprava o novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a nakon 2020. godine.

Uslijed posljednjeg razvoja događaja te uoči druge Briselske konferencije o potpori budućnosti Sirije i regije, koja će se održati 24. – 25. travnja, očekuje se rasprava o Siriji, a predviđeno je i usvajanje Zaključaka Vijeća. 

Više o sastanku Vijeća: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/04/16/