Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak, 13. studenog 2017. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council).

Vijeće će raspravljati o odnosima EU-a i Afrike u cilju priprema za Peti sastanak na vrhu Afričke unije i EU-a, koji će se održati 29. i 30. studenog 2017. godine u Abidjanu, Côte d'Ivoire. Ministri će razmotriti pitanja strateškog komuniciranja kao jednog od strateških prioriteta EU-a u okviru provedbe Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU-a.

U zajedničkom formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane, razmatrat će se daljnji napredak u provedbi sigurnosno-obrambenog paketa u kontekstu provedbe Globalne strategije. U tom je cilju na marginama sastanka Vijeća predviđeno potpisivanje obavijesti o namjeri pristupanja stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation, PESCO) zainteresiranih država članica EU-a. Temeljem Odluke Vlade o pristupanju Republike Hrvatske PESCO-u, koja je usvojena 9. studenog, obavijest će u ime Republike Hrvatske potpisati potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Vijeće će se kratko osvrnuti i na najaktualnija zbivanja na međunarodnoj političkoj sceni - situaciju u Mjanmaru, status provedbe sporazuma o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) te aktualna zbivanja u Venezueli.

Više o sastanku: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2017/11/13/?