Ministrica Pejčinović Burić na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) u Austriji

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić će sudjelovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich), koji se održava u četvrtak i petak, 30. i 31. kolovoza 2018. godine u Beču.

Na sastanku će se razgovarati o aktualnim zbivanjima na Bliskom istoku, posebno o EU angažmanu u bliskoistočnom pitanju, situaciji u Siriji te o daljnjim aktivnostima EU-a u cilju očuvanja nuklearnog sporazuma s Iranom. Tijekom dvodnevnog sastanka predviđeno je i razmatranje aktualne situacije i budućih izgleda transatlantskih odnosa te posljednjih događanja u području jugoistočne Europe, a nastavno na svibanjski sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

S kolegama ministrima država kandidatkinja za članstvo u EU (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska) razgovarat će o učinkovitom multilateralizmu.

Na marginama Gymnicha austrijsko Predsjedništvo Vijećem EU organizira i neformalni susret s ministrima iz šest država jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) i Turske i relevantnim stručnjacima na temu: kritična infrastruktura i digitalizacija, a u cilju jačanja odnosa i suradnje u ovim područjima u kontekstu globalnih izazova.

Više o neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU: https://www.eu2018.at/calendar-events/political-events/BMEIA-2018-08-30-GYMNICH.html