Ministar Grlić Radman predsjeda video-konferencijom članova Vijeća Europskog gospodarskog prostora

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedat će u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, neformalnom video-konferencijom članova Vijeća Europskog gospodarskog prostora iz Nacionalne sveučilišne knjižnice s početkom u 10:30 sati. Izjave za medije predviđene su nakon sastanka u 14 sati.

Europski gospodarski prostor obuhvaća Norvešku, Island i Lihtenštajn, a Vijeće razmatra suradnju u okviru provedbe Ugovora između država članica Europskog gospodarskog prostora i Europske unije.

U prvom dijelu video-konferencije predviđen je neformalni politički dijalog i razmjena mišljenja o vanjskoj dimenziji odgovora na COVID-19, te o pregovorima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine o budućim odnosima u kojoj će sudjelovati Michel Barnier, glavni pregovarač na EU strani. Potom će se održati orijentacijska rasprava o Europskom zelenom planu, u kojoj će sudjelovati i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Nakon toga, razgovarat će se općem djelovanju i provedbi Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru te učinku COVID-19 na unutarnje tržište.