Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovat će u ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Bruxellesu.

U okviru aktualnih međunarodnih događanja predviđen je osvrt na migracijsku situaciju u Bosni i Hercegovini, strategiju dijeljenja cjepiva protiv COVID-19 globalnim partnerima, kao i na transatlantske odnose u svjetlu inauguracije 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena. Ministri će se dotaknuti i slučaja pritvaranja ruskog oporbenog političara Navaljnog te razvoja situacije vezano uz Tursku, Egipat, Rog Afrike, širu regiju Zaljeva, Hong Kong i Venezuelu.

Predviđena je videokonferencija s japanskim ministrom vanjskih poslova Toshimitsuom Motegijem, s kojim će ministri razgovarati o japanskoj viziji indo-pacifičke regije i regionalnoj sigurnosti u Aziji.

Glavna raspravna točka Vijeća je o klimatskoj i energetskoj diplomaciji, s naglaskom na promicanju vanjske dimenzije europskog zelenog plana. Očekuje se i neformalna razmjena mišljenja o budućoj suradnji EU-a i Ujedinjene Kraljevine u području europske vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

Više o sastanku na: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2021/01/25/