Ministar Gordan Grlić Radman na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, sudjeluje od 23. do 26. rujna 2019. godine na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, u izaslanstvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Tijekom boravka u New Yorku ministar će, osim na otvaranju Zasjedanja, prisustvovati sastancima na vrhu o klimi, univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, održivom razvoju te zaštiti vjerskih sloboda.

Ministar Grlić Radman sudjelovat će i na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije, koji će imati posebni naglasak na temi Sirije. Dat će podršku multilateralizmu kao najboljem putu rješavanja vanjsko-političkih sporova i otvorenih pitanja. Također, ministar će prisustvovati okupljanju svjetskih čelnica, događaju koji zajedno organiziraju Hrvatska, UN i Vijeće žena vođa, a na kojem će istaknutu ulogu imati hrvatska Predsjednica. Hrvatski šef diplomacije sudjelovat će i na Transatlantskoj večeri, kojoj će domaćin biti američki državni tajnik Mike Pompeo.

U New Yorku ministar Grlić Radman sudjelovat će i na sastanku Američko-jadranske povelje, Kvadrilaterali s Grčkom, Bugarskom i Rumunjskom, neformalnom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te na ministarskom sastanku Srednjoeuropske inicijative (SEI). Zajedno s Predsjednicom sastat će se s glavnim tajnikom UN-a te glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak. Na margini Zasjedanja, naš šef diplomacije održat će niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Europe i svijeta.