Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva za poglavlje Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga (Poglavlje 3) održat će se 15. i 16. prosinca 2005. godine u Bruxellesu. Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore, a u bilateralnoj fazi hrvatski će stručnjaci upoznati predstavnike Europske komisije sa stanjem hrvatskog zakonodavstva u ovom području.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane 21. i 22. studenog 2005. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije detaljno su objasnili pravnu stečevinu Europskih zajednica (acquis communautaire) u tom području.

Tijekom bilateralnog sastanka, odnosno druge faze analitičkog pregleda, hrvatski će stručnjaci izložiti trenutno stanje u zakonodavstvu Republike Hrvatske u segmentima poslovnog nastana, prekograničnog pružanja usluga, te sustava priznavanja znanstvenih i stručnih kvalifikacija.

Prezentacija hrvatskog izaslanstva započet će predstavljanjem sustava koji omogućava poslovno nastanjivanje u Republici Hrvatskoj. Potom će se izlagati pravni okvir koji regulira priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija s osvrtom na regulirane djelatnosti, odnosno zanimanja kojima se bavi Direktiva 2005/36/EZ o međusobnom priznavanju kvalifikacija.

Drugog dana bilateralnog screeninga hrvatski će stručnjaci prezentirati ostale regulirane djelatnosti u pravnom sustavu Republike Hrvatske, vodeći se pritom prezentacijom pravne prakse, koju su predstavnici Europske komisije izložili na eksplanatornom screeningu.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici glavnog pregovarača za odnose s javnošću, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr.