Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Sloboda kretanja radnika (Poglavlje 2)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Sloboda kretanja radnika (Poglavlje 2) održava se 8. rujna 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s Europskom unijom, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje, održane 19. srpnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Tijekom bilateralne faze screeninga za poglavlje Sloboda kretanja radnika članovi Pregovaračke skupine prezentirat će do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju. Teme screeninga bit će stanje i razina usklađenosti koja se odnosi na pristup tržištu rada, EURES, na koordinaciju sustava socijalne sigurnosti i na europsku zdravstvenu iskaznicu.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.