Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Sloboda kretanja kapitala (Poglavlje 4)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Sloboda kretanja kapitala (Poglavlje 4) održat će se 21. prosinca 2005. godine u Bruxellesu. Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore, a u bilateralnoj fazi hrvatski će stručnjaci upoznati predstavnike Europske komisije sa stanjem hrvatskog zakonodavstva u ovom području.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane 25. studenog 2005. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije detaljno su objasnili pravnu stečevinu Europskih zajednica (acquis communautaire) u tom području.

Izlaganje hrvatskog izaslanstva na bilateralnom sastanku započet će predstavljanjem trenutnog stanja u zakonodavstvu za područje kretanja kapitala i plaćanja. Nakon toga detaljnije će se objasniti stanje u sljedećim segmentima: pravila ulaganja institucionalnih ulagača, stjecanje prava vlasništva nad nekretninama, posebna prava države i sektorska ograničenja izravnih ulaganja, prekogranična ulaganja u financijski sektor, te sprječavanje pranja novca.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici glavnog pregovarača za odnose s javnošću, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr