Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Energetika (Poglavlje 15) održat se 19. i 20. lipnja u Bruxellesu.

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Energetika (Poglavlje 15) održava se 19. i 20. lipnja u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s EU, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje održane od 15. do 17. travnja 2006. godine u Bruxellesu predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Prvog dana bilateralnog screeninga za ovo poglavlje hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje vezano uz obnovljive izvore energije, program „Inteligentna energija u Europi“ i upravljanje potrošnjom te uz pitanja nuklearne sigurnosti i zaštite od ionizirajućeg zračenja.

Drugog dana govorit će se o tržištu električne energije i plina, nafti, ugljenu, općim međunarodnim ugovorima iz područja energetike, te energetskoj učinkovitosti i upravljanju potrošnjom.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr .