Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28)

Eksplanatorna faza analitičkog pregleda (screening) za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28) počinje 8. lipnja 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s ciljem da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo. Screening također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Prema utvrđenom rasporedu, analitički pregled za ovo poglavlje pregovora sastojat će se od izlaganja Europske komisije na temu sigurnosti potrošača (opća sigurnost proizvoda, zaštita sigurnosti i zdravlja potrošača u slučajevima gdje se proizvodi čine drugačijima nego što jesu, odgovornost za neispravan proizvod), te potrošačkih interesa (potrošački ugovori, označavanje proizvoda, oglašavanje na daljinu, potrošački krediti, oglašavanje koje dovodi u zabludu, nepovoljne trgovinske prakse, paket aranžmani, naknada i pomoć putnicima u slučaju odgode putovanja, administrativne zabrane u svrhu zaštite potrošača itd.)

Drugog dana screeninga govorit će se o zaštiti zdravlja s osvrtom na sljedeće teme: duhan, prenosive bolesti, krv, tkivo, stanice i organi, mentalno zdravlje, socijalni i ekonomski čimbenici zdravlja, alkohol, te zdravlje i okoliš.

Bilateralni screening održat će se 10. i 11. srpnja kada će hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavni i administrativni sustav Republike Hrvatske u ovom području.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.