Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (Poglavlje 31)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (Poglavlje 31) održat će se 2. listopada 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s Europskom unijom, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju i predstavnike Vijeća Europske unije sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje, održane 14. rujna 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije i Tajništva Vijeća Europske unije predstavili su pravnu stečevinu Europske unije u tom području.

U Zajedničkoj politici Europske unije u području Vanjske i sigurnosne politike ne primjenjuju se pravni instrumenti (direktive, uredbe) koji su u upotrebi u drugim politikama Zajednice. Ovdje se primjenjuju instrumenti kao što su zajedničke akcije, zajednička stajališta, izjave i deklaracije, te zaključci Europskog vijeća i Vijeća Europske unije.

Na bilateralnom screeningu za ovo poglavlje hrvatski stručnjaci predstavit će trenutno stanje usklađenosti, kao i buduće planove u usklađivanju s pravnom stečevinom.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska komisija će izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici glavnog pregovarača za odnose s javnošću, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.