Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika (Poglavlje 12)

Bilateralni screening za poglavlje pregovora 12. Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika održava se od 29. svibnja do 2. lipnja u Bruxellesu.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a u bilateralnoj fazi hrvatski predstavnici upoznat će Europsku komisiju s pravnim i institucionalnim stanjem u navedenom poglavlju.

Tijekom prvog dana screeninga na dnevnom redu bit će sljedeće teme: opće zakonodavstvo i institucionalno stanje u području sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike, Zakon o hrani, kontrolni sustavi unutarnjeg tržišta, kontrola uvoza, identifikacija i registracija životinja i njihovog kretanja, kontrolne mjere zaraznih bolesti u životinja.

Drugog dana govorit će se o trgovini živim životinjama, sjemenom i embrijima unutar Zajednice, nekomercijalnom kretanju kućnih ljubimaca, zabrani tvari i kontroli rezidua, uvoznim zahtjevima za žive životinje i životinjske proizvode, dobrobiti životinja, te zootehnici.

Teme ostalih dana bilateralnog screeninga odnosit će se na kontrolna pravila, izravnu prodaju, mikrobiološke kriterije, pravila za životinjske nus-proizvode, označavanje, prezentaciju i oglašavanje hrane, nutritivne vrijednosti i aditive. Među temama će biti i mineralne vode, te posebna pravila za hranu za životinje i biljno zdravstvo-sredstva za zaštitu bilja.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr..