Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Prometna politika (Poglavlje 14)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva za poglavlje 14. Prometna politika održat će se od 18. do 21. rujna 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s EU, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane od 26. do 29. lipnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Prvog dana bilateralnog screeninga za ovo poglavlje hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti kao i administrativni okvir za provedbu zakonodavstva u području cestovnog prometa, u pitanjima poput pristupa tržištu prijevoza roba i putnika cestom, odredaba o cijenama i fiskalnim pravilima kao i socijalnim, tehničkim, te sigurnosnim uvjetima u cestovnom prijevozu. Također, bit će predstavljene i odredbe hrvatskog zakonodavstva koje reguliraju tehničke uvjete prijevoza opasnih tvari u cestovnom, željezničkom prometu i prometu unutarnjim plovnim putovima kao i imenovanje i osposobljavanje sigurnosnih savjetnika.
Drugi dan sastojat će se od izlaganja hrvatske delegacije na temu strukture, administrativnog, te zakonodavnog okvira u području željezničkog prometa, posebice u pitanjima poput pristupa tržištu i infrastrukturi u željezničkom prometu, standardizaciji računa željezničkih poduzeća, tehničkih i sigurnosnih uvjeta, te interoperabilnosti u željezničkom prometu. Također, bit će predstavljena i struktura odvijanja kombiniranog prometa u Republici Hrvatskoj.
Trećeg dana screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti administrativni okvir i zakonodavstvo Republike Hrvatske u području pomorskog prometa i prometa unutarnjim plovnim putovima. Bit će predstavljeni propisi koji reguliraju pristup tržištu u pomorskom prometu, sustav državnih potpora u pomorstvu, upravljanja pomorskim lukama, tehničke i socijalne uvjete u pomorskom prometu, te pravila vezana uz posadu broda. Poseban osvrt biti će dat i na sigurnosna pravila koja reguliraju nadzor države zastave i države luke, zatim djelovanje klasifikacijskih društava, nadzor pomorskog prometa, sigurnosnu zaštitu luka, tehničke zahtjeve kao i pravila koja reguliraju zaštitu morskog okoliša. Istog dana bit će predstavljen pravni i administrativni okvir Republike Hrvatske u području prometa unutarnjim plovnim putovima. Hrvatski predstavnici Europskoj će komisiji prezentirati sektor prometa unutarnjim plovnim putovima, te zakonodavstvo koje regulira pristup tržištu, profesionalne kvalifikacije, sigurnosna i tehnička pravila.
Posljednjega dana screeninga bit će predstavljen zakonodavni okvir u području državnih potpora i pravila tržišnog natjecanja sa posebnim osvrtom na sustav državnih potpora u pomorskom, zračnom i kopnenom prometu. Zaključno, hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti, kao i administrativni okvir za provedbu zakonodavstva u području zračnog prometa.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Prometna politika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.