Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Prometna politika (Poglavlje 14), 26. - 29. lipnja 2006. godine u Bruxellesu

Eksplanatorni screening za poglavlje Prometna politika (Poglavlje 14.) počinje 26. lipnja 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s ciljem da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo. Screening također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Prema utvrđenom rasporedu, analitički pregled za ovo poglavlje pregovora trajat će od 26. do 29. lipnja. Prvog dana screeninga predstavnici Europske komisije (EK) objasnit će pravnu stečevinu Europske unije na području cestovnog prometa, u pitanjima poput pristupa tržištu prijevoza roba i putnika cestom, odredaba o cijenama i fiskalnim uvjetima, socijalnim, tehničkim, te sigurnosnim uvjetima u cestovnom prijevozu. Također, bit će predstavljene i odredbe pravne stečevine koje reguliraju tehničke uvjete prijevoza opasnih tvari u cestovnom, željezničkom i prijevozu unutarnjim plovnim putovima.

Drugi dan analitičkog pregleda usklađenosti sastojat će se od izlaganja EK na temu željezničkog prometa u pitanjima poput pristupa tržištu i infrastrukturi u željezničkom prometu, standardizaciji računa željezničkih poduzeća, tehničkih i sigurnosnih uvjeta, te odredaba o Europskoj željezničkoj agenciji.

Trećeg dana screeninga na rasporedu je predstavljanje odredaba pravne stečevine u području pomorskog prometa i prometa unutarnjim plovnim putovima. Jedna od tema bit će sigurnosna pravila poput nadzora države zastave i države luke, klasifikacijskih društava, nadzora prometa, sigurnosne zaštite luka, tehničkih zahtjeva za putničke brodove, ribarske brodove, tankere za prijevoz nafte, brodove za rasuti teret, te pravila koja se odnose na posadu. Također, Europska komisija će izložit i pravila o zaštiti morskog okoliša, te projekt satelita Galileo. U nastavku, istog dana bit će predstavljen acquis communautaire iz područja prometa unutarnjim plovnim putovima.

Tijekom zadnjeg dana screeningabit će predstavljena pravna stečevine EU u horizontalnim pitanjima zajedničkima za sve grane prometa poput državnih potpora i pravila tržišnog natjecanja u cestovnom, pomorskom i zračnom prometu. Također, predstavnici EK će održat izlaganja o pravnoj stečevini na području zračnog prometa, kao što su pristup tržištu, vanjska zrakoplovna politika Zajednice, upravljanje zračnim prometom, zrakoplovna sigurnost i sigurnosna zaštita zračnog prometa kao i zaštita prava putnika, te okoliša.

Bilateralni screening za ovo poglavlje održat će se od 18. do 21. rujna 2006. godine kada će hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavni i administrativni sustav Republike Hrvatske u ovom području.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, na telefon: 01/45 69 333 ili E-mail: masa.ivanis@vlada.hr.