Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava (Poglavlje 23)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna ljudska prava održat će se 17. i 18. listopada 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled služi kao priprema za pristupne pregovore s Europskom unijom. U bilateralnoj fazi, hrvatski predstavnici upoznat će Europsku komisiju s do sada ostvarenom razinom usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom eksplanatornog screeninga za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna ljudska prava održanog 7. i 8. rujna 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu u području koje pokriva ovo poglavlje.

Prvog dana bilateralnog screeninga članovi Pregovaračke skupine predstavit će pravnu stečevinu u području pravosuđa, s posebnim osvrtom na neovisnost, učinkovitost i reformu pravosuđa. Na dnevnom redu bit će i instrumenti Europske unije koji uređuju područje antikorupcijske politike, te dio opsežnog područja temeljnih ljudskih prava.

Drugog dana analitičkog pregleda usklađenosti, hrvatski predstavnici nastavit će s izlaganjima iz područja ljudskih prava, postupovnih jamstava, prava manjina i kulturnih prava, zaštite osobnih podataka i prava građana Europske unije.

Po završetku bilateralnog screeninga Europska komisija izradit će Izvješće o rezultatima screeninga i spremnosti Republike Hrvatske za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača na telefon 01/4569 333 ili na e-mail masa.ivanis@vlada.hr.